El Govern del Japó ha assegurat que l'explosió que avui s´ha produït a la planta nuclear 1 de Fukushima (nord del Japó) no ha estat dins del reactor ni ha generat una fuita radioactiva important.

En una roda de premsa, el ministre portaveu, Yukio Edan, ha dit que l'explosió, que tampoc ha danyat el dipòsit que protegeix el reactor, sinó que s´ha degut a una reacció química entre hidrogen i oxigen i ha assegurat que ha baixat el nivell de radioactivitat a la zona.

L'alarma s´ha estès al país i a tota la comunitat internacional quan s´ha produït una forta explosió a la central nuclear, que ha causat quatre ferits, a les 15.36 hora local (06.36 GMT), pel que sembla quan un equip tractava de refredar un reactor nuclear de la planta número 1.

L'explosió ha derruït el sostre i les parets del magatzem que acull el dipòsit del reactor. Els quatre ferits, segons la companyia elèctrica TEPCO, operadora de la planta, no es troben en estat crític.

Uns 46.000 veïns havien estat evacuats a primera hora del matí en un radi de deu quilòmetres al voltant de la planta, encara que segons NHK, al moment de l'explosió encara quedaven prop de 800 persones, alguns d'ells ancians.

Després del sisme de 8,9 graus Richter el nivell de radioactivitat a la planta 1 de Fukushima ha arribat fins a mil vegades el seu nivell habitual a la sala de control d'un reactor i fins a 70 vegades el seu nivell prop de l'entrada principal de la central.

Mentrestant, continua augmentant el nombre de morts pel terratrèmol que va sacsejar ahir el nord-oest del Japó i que va ser seguit d'un devastador tsunami.

La xifra de morts s'eleva ja a 600, mentre que el nombre de desapareguts ascendeix a més de 1.000, d'acord amb l'agència local Kyodo, que suma les víctimes en diferents punts del país.

Fins al moment, de les 600 morts, entre 200 i 300 són dels cossos trobats ahir en una platja a Sendai, i altres 200 cadàvers són els que es van transferir a gimnasos de Iwanuma i tori, tots ells a la província de Miyagi.

A més, s'estima que hi ha 1.000 desapareguts després del terratrèmol de 8,9 graus a l'escala oberta de Richter.

La suma de morts i desapareguts s'acosta ja a 1.700, d'acord amb l'agència nipona.

El portaveu del Govern japonès va manifestar en roda de premsa que "es creu que més de mil persones han perdut les seves vides".

Segons Kyodo, unes 300.000 persones han estat evacuades en cinc províncies del nord-est del Japó, entre elles les 46.000 properes a la planta nuclear de Fukushima (nord de Tòquio).

La commoció al Japó continua i els carrers de Tòquio han aparegut avui dissabte gairebé deserts. Els escassos vianants reflectien en les seves cares la preocupació després del terratrèmol viscut ahir, el més greu de la història del Japó.

La normalitat ha tornat al sistema de comunicacions i transport de Tòquio després que ahir no funcionessin els mòbils i que la suspensió del metro i els trens de rodalies obligués a molts milers de persones a dormir en improvisats refugis com pavellons, escoles o les seves pròpies oficines.

Tot i així, persisteixen seqüeles del caos i no tots els supermercats estan proveïts.

Moltes botigues d'alimentació s´han quedat sense subministraments pels milers de persones atrapades a Tòquio, habitat per uns tretze milions de persones al seu centre i més de 30 a la zona metropolitana.

La megafonia distribuïda en nombrosos punts de la capital japonesa demana als ciutadans que redueixin el consum elèctric al mínim, ja que la demanda esperada per Japó entre les 18.00 i 19.00 hores local era superior al que es podria abastir.

Les andanes del metro funcionaven des de primera hora del matí, una vegada que des de les 22.00 hora local de divendres (13.00 GMT) va començar a restablir gradualment un servei que va estar interromput durant set hores.

A més, més de 900 vols es van cancel·lar ahir als aeroports de Japó i els de Tòquio, Narita i Haneda, van obrir avui les seves pistes encara que va haver-hi alguns retards i problemes als accessos per carretera.

Els tres grans fabricants nipons d'automòbils, Toyota, Nissan i Honda, han anunciat avui que dilluns que ve la producció en totes les seves fàbriques al Japó estarà paralitzada per problemes de subministrament després del fort terratrèmol de divendres.