Una forta explosió a la central nuclear de Fukushima (nord del Japó) va desencadenar ahir l'alarma i va portar a evacuar desenes de milers de persones davant el temor d'una fuita radioactiva. Tanmateix, el Govern va assegurar que no va ser un accident nuclear. El succés es va produir a la planta nuclear 1 de Fukushima, a uns 270 quilòmetres al nord-est de Tòquio, quan diversos treballadors intentaven refredar un dels sis reactors nuclears de la central, el sistema de refrigeració es va veure danyat pel terratrèmol que divendres va fer tremolar al Japó. L'edifici de contenció que albergava un dipòsit d'acer amb el reactor es va enfonsar a causa de l'explosió, que va deixar una enorme columna de fum visible a desenes de quilòmetres durant diverses hores.

En els primers moments, es va estendre l'alarma, entre la incertesa i el temor que hagués esclatat el mateix reactor nuclear, però, després de les primeres inspeccions, el Govern va assegurar que l'explosió s'havia produït fora. El ministre portaveu, Yukio Edan, va dir que l'origen de l'accident va ser una reacció química d'oxigen i hidrogen, i va minimitzar la possibilitat d'una fugida en insistir que el dipòsit d'acer que recobreix el reactor no havia resultat danyat. Les autoritats havien ordenat treure 46.000 residents en un radi de deu quilòmetres de la central, però, en el moment de l'accident, havia encara unes 800 persones a la zona, i, posteriorment, van augmentar l'àrea d'evacuació a 20 quilòmetres.

Quatre treballadors de la planta van resultar ferits en l'explosió encara que cap està en situació crítica, segons Tòquio Electric Power (TEPCO), responsable de la central nuclear, que enguany va complir quatre dècades i té permís per operar almenys deu anys més. Un accident d'aquestes característiques s'estava intenant d'evitar des de que, divendres, un gran terratrèmol de 8,8 graus Richter va sacsejar el país i va tallar el flux d'energia elèctrica i el motor dièsel d'emergència de la central de Fukushima. Aquesta manca d'energia va paralitzar el mecanisme de refrigeració de la planta, que compta amb sis reactors d'aigua en ebullició, cosa que va fer que els nivells de radioactivitat foren fins a mil vegades superiors a l'habitual en una de les sales de control. Això va portar a decretar l'estat d'emergència nuclear a aquesta i una altra planta veïna, la número 2 de Fukushima, també pertanyent a TEPCO i que també va veure alterat el subministrament elèctric.