Els alts nivells de radiació detectats a les aigües de la planta nuclear Fukushima Daiichi estarien causats per la fusió parcial de barres de combustible després del terratrèmol i el tsunami de l'11 de març, segons ha dit el govern japonès aquest dilluns. "La radiació sembla haver vingut de barres de combustible parcialment foses que han estat en contacte amb les aigües que s'utilitzen per refredar el reactor", ha dit el secretari del Gabinet en Cap Yukio Edano en una roda de premsa. "El vapor es podria haver condensat (...) transportant aigua a través del contenidor de contenció". La fusió parcial hauria tingut lloc després del tsunami que va afectar el reactor i el sistema de refrigeció.

Els comentaris del secretari suggereixen que no hi va haver trencament al contenidor de contenció del reactor número 2, com alguns temien, i que no hi ha hagut una fusió recent.

"La radiació a l'aire es detecta sobretot a l'entorn de l'edifici del reactor. Ens hem d'assegurar que aquestes aigües no es filtren cap al sòl o cap al mar", ha afegit.

Els enginyers han estat batallant per controlar el complex de sis reactors nuclears Fukushima des del terratrèmol, que fins al moment ha deixat més de 27.000 persones mortes o desaparegudes arreu del nord del Japó.

Focs, explosions i filtracions radioactives han forçat repetidament a suspendre els treballs per evitar una fusió nuclear a la planta, que seria catastròfica. Fukushima està situada a 240 quilòmetres al nord de Tòquio.

I sense progressos clars en aquest aspecte, les autoritats japoneses semblen resignades a afrontar una lluita llarga contra la pitjor crisi atòmica mundial des de la de Txernòbil, a Ucraïna, el 26 d'abril del 1986.

"Crec que la situació és molt més seriosa del que ens han fet creure", ha dit l'expert Najmedin Meshkati, de la Universitat Southern California, afegint que poden caldre setmanes per estabilitzar la situació, i que les Nacions Unides hi haurien de prendre part.

"Això supera de molt el que pot afrontar un país. Cal que el problema salti al Consell de Seguretat de les Nacions Unides. En la meva humil opinió, la crisi del Japó és més important que la zona d'exclusió aèria a Líbia".

Per reforçar aquesta tesi, el gestor de la planta, la companyia Tokyo Electric Power Co. (Tepco) concedeix que afronta una operació incerta i prolongada per contenir el sobreescalfament de les barres de combustible i evitar la fusió nuclear.

"Desafortundament no tenim un calendari concret en aquest moment que ens permeti dir quants mesos o anys ens durà aturar la crisi", ha dit el vicepresident de Tepco Sakae Muto en l'última reunió d'actualització d'estat de l'empresa.

Mentrestant, la radiació a l'entorn de la planta no para de pujar. Aquest diumenge una lectura mostrava nivells de contaminació 100.000 vegades superiors a la normal a les aigües del reactor número 2.

Amb tot, la radiació a les aigües del mar pròxim a la planta, que aquest diumenge mostraven lectures 1.850 cops superiors a la normal, han descendit força, segons ha dit en roda de premsa aquest dilluns el membre de l'Agència de Seguretat Industrial i Nuclear Hidehiko Nishiyama.

Tant el govern del Japó com experts nuclears internacionals han dit en general que els nivells de radiació més enllà de la planta no són perillosos per als humans.