Alemanya va exculpar els cogombres espanyols del brot de la variant letal del bacteri E.coli, una setmana després que els assenyalés com els causants d'una infecció massiva, fet que ha derivat en una cadena de greus perjudicis per a l'agricultura a Espanya. La responsable de Sanitat de la ciutat-estat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Storks, que va ser la que va culpar inicialment els cogombres procedents d'Andalusia, va afirmar que aquestes hortalisses no són la font del brot infecciós que, segons les autoritats alemanyes, ha matat ja 15 persones.

Fonts de l'oficina de Prüfer-Storks van assegurar que l'estudi comparatiu a laboratori ha evidenciat que l'agressiva i resistent variant d'aquest bacteri descoberta en els excrements dels afectats, l'O104, no coincideix amb la detectada en els cogombres espanyols del mercat central d'Hamburg. Però per no rectificar del tot, Prüfer-Storks va considerar correcta la seva denúncia de la setmana passada amb l'argument que els productes espanyols presentaven altres patògens de risc, al mateix temps que va destacar que se segueix sense identificar la font del brot, com havia dit anteriorment el ministre federal de Sanitat, Daniel Bahr.

Mentre l'Institut d'Higiene d'Hamburg manté les seves proves aleatòries a verdures i hortalisses fresques, l'Institut Robert Koch va seguir advertint aquest dimarts que no s'han de consumir tomàquets, cogombres i enciams crus, fet que està ocasionant greus pèrdues econòmiques al sector agrícola espanyol.

La paralització de comandes des de països centreeuropeus com Alemanya, Àustria o Bèlgica, així com del Regne Unit i Rússia, causaran perdudes als pagesos espanyols de fins a 200 milions d'euros setmanals, segons el càlcul de la Federació de Productors i Exportadors de Fruites i Hortalisses (Fepex). Amb tots aquests arguments, Espanya ha decidit presentar davant la Comissió Europea peticions d'indemnització, que la UE ha decidit estudiar per concretar-les. El comissari europeu d'Agricultura, Dacian Ciolos, va indicar que Brussel·les disposa de diversos mecanismes per respondre a la crisi en el sector hortofructícola. Els ministres d'Agricultura de la UE discutiran en un consell extraordinari, amb tota seguretat el 17 de juny, com pal·liar les conseqüències per al sector hortofructícola de la crisi de les hortalisses.

Lidl encara desconfia

Finalment, la cadena alemanya de supermercats Lidl va decidir la retirada "cautelar" i "temporal" dels cogombres espanyols de l'assortiment de tots els seus establiments a Espanya. Segons la companyia, a causa dels casos d'infecció d'E.Coli en diferents països europeus per la suposada ?ingesta de cogombres espanyols, els supermercats han retirat de la venda aquests productes "fins que s'aclareixin les circumstàncies que han provocat el brot infecciós".