El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha alertat aquest dijous que "deixar caure" José Luis Rodríguez Zapatero aquest dimecres implicava deixar l'Estat "sis mesos" sense un govern que prengués decisions.

En declaracions a Punto Radio recollides per Efe, Duran ha justificat l'abstenció de CiU en la votació de dimecres al Congrés sobre la negociació col·lectiva perquè es tracta d'una reforma "imprescindible" per al futur del país.

Bloquejar la tramitació d'aquesta reforma hauria comportat, segons Duran, no només la caiguda del govern de Rodríguez Zapatero sinó també una possible sacsejada en la Borsa espanyola o potser un increment en el preu a pagar pel deute del país.

A més de veure's castigat pels mercats financers, l´Estat s'hauria sumit en un període d'interinitat de "sis mesos", ja que la legislatura es podria haver donat per acabada, però en canvi havia estat impossible convocar eleccions per a "l'agost o el setembre".

S'hauria d'haver esperat fins a octubre per tenir un nou govern i, segons Duran, en aquest moment, "amb el que està plovent a Europa", especialment a causa de la crisi de Grècia, l´Estat no podria estar "sis mesos sense que ningú prengués cap decisió".

Duran ha dit no disposar de prou elements per valorar si hi haurà eleccions anticipades al novembre, ja que falta veure com evoluciona la crisi grega, com es completa la reestructuració del sistema de caixes d'estalvis o quina resposta hi ha a la sortida a Borsa de Bankia.

El que sí ha garantit és que l´executiu espanyol no podrà comptar amb el suport de CiU per aprovar els pròxims pressupostos.

Sobre les perspectives electorals, ha dit tenir la "sensació" que el PP de Mariano Rajoy "governarà amb majoria absoluta i no necessitarà CiU", a causa del "desgast" del PSOE.

A manera de curiositat, en resposta a un oient, ha assegurat que contesta "tots els correus electrònics" que li remet qualsevol ciutadà i fins i tot els truca per telèfon si li adjunten el seu número.