El Senat de Nova York ha aprovat, després d'una setmana de tenses negociacions, la legalització dels matrimonis entre persones del mateix sexe, convertint-se així aquest estat en el sisè dels Estats Units que permet aquestes unions. La legislació va ser aprovada per 33 vots a favor i 29 en contra, durant una tensa votació en la qual senadors demòcrates i republicans van explicar el seu vot, mentre a l'exterior de la cambra esperaven partidaris i detractors de la mesura.

Amb aquest vot, considerat com "històric" per les organitzacions defensores dels drets dels homosexuals, Nova York es converteix en l'estat més important i amb més població entre els altres dels Estats Units amb lleis similars. El vot definitiu a favor correspondre al republicà Stephen Salander, qui va realitzar una emotiva explicació de la seva decisió i va assenyalar als legisladors d'arribar fins a aquesta posició li havia obligat a fer "un viatge interior", en el qual havia conclòs a favor de la igualtat .

"El correcte és tractar totes les persones amb igualtat i aquesta igualtat inclou al matrimoni", va assenyalar Salander, que va indicar als legisladors que el seu vot era "de consciència. Estic en pau amb el meu vot, ha estat una lluita i un extraordinari procés de decisió ". Amb anterioritat altre senador republicà, Mark Grisanti, va expressar la seva opinió favorable a la iniciativa, de manera que la legislació proposada pel governador de Nova York, el demòcrata Andrew Cuomo, va aconseguir la majoria.

Entre les files demòcrates la legislació ha comptat amb la negativa en totes les ocasions que ha estat proposta del senador demòcrata per El Bronx, el reverend Rubén Díaz, que avui durant l'explicació de vot va assenyalar la seva posició en contra.Però el seu company de partit, el senador Gustavo Rivera, va dir després de la votació sentir-se "orgullós de que Nova York hagi enviat el missatge alt i clar que no tolera la desigualtat".

La llei, proposta la setmana passada per Cuomo i aprovada ja per l'Assemblea Legislativa, controlada pels demòcrates, necessitava un mínim de 32 dels 62 vots del Senat, de majoria republicana, per ser aprovada. "Em sento increïblement orgullós de ser novaiorquès. El estat que va iniciar els moviments nacionals a Seneca Falls i Stonewall ha donat un pas històric per garantir la igualtat per cada individu, homosexuals i heterosexuals", va assenyalar el defensor del Poble de Nova York, Bill de Blasio.

L'aprovació d'aquesta mesura, que ja va ser assentada en 2009 per l'Assemblea Legislativa de l'estat, però no havia obtingut la llum verda del Senat, ha hagut de superar l'escull dels temors d'alguns republicans indecisos sobre la protecció a les institucions religioses per evitar que rebin demandes en el futur per oposar-se a celebrar aquest tipus d'unions.

Alguns republicans, com el senador Greg Ball, estaven indecisos sobre aquest aspecte i en considerar que no quedaven aclarides, va votar en contra."El text esmenat protegeix les llibertats religioses sense crear cap excepció especial que penalitzi les parelles del mateix sexe o que no rebin un tracte igualitari", ha afirmat en un comunicat l'organització Novaiorquesos Units pel Matrimoni.

La posició feta pública dijous a Nova York pel president dels Estats Units, Barack Obama, a favor de la igualtat entre les parelles ha suposat un suport definitiu per a la mesura. Obama, durant un acte de recaptació de fons per a la seva campanya electoral a la presidència del proper any i el primer entre la comunitat gai, va dir que les parelles homosexuals mereixen tenir "els mateixos drets" que qualsevol altra al país.

"Els nostres legisladors ens han escoltat, han sentit la voluntat d'una majoria de gairebé el 60% (dels novaiorquesos favorables a la llei)", va dir en un comunicat el director executiu de l'organització defensora dels drets dels homosexuals Empire State Pride Agenda, Ross Levi.

La presidenta del Consell de la ciutat de Nova York, Christine Quinn, ha indicat que "és una enorme victòria no només per a la comunitat novaiorquesa de lesbianes, gais, bisexuals i transgènere (LGTB), sinó també per a tots els novaiorquesos i per tot el país ". "Milers de persones han contribuït a aquest moment, però estic especialment orgullosa dels legisladors que són obertament LGTB i han treballat sense descans a favor de la igualtat de matrimonis", va dir la regidora.

El matrimoni entre persones del mateix sexe té una consideració diferent als Estats Units ja que mentre estats com Massachusetts, Nova Hampshire, Vermont, Connecticut i Iowa, a més de Washington DC, i ara Nova York, permeten els casaments entre parelles del mateix sexe, Califòrnia el prohibir després de sotmetre'la referèndum.

Les unions de fet eren ja legals a la ciutat de Nova York i San Francisco, igual que en altres dels estats de Califòrnia, Colorado, Hawaii, Maine, Maryland, Nova Jersey, Ohio, Oregon, Wisconsin i Washington.