L'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi va confirmar ahir que es presentarà a les pròximes eleccions pel seu "sentit de la responsabilitat", i unes hores després el president del Govern, Mario Monti, va anunciar que dimitirà abans d'acabar la legislatura. Monti es va reunir dues hores amb el cap d'Estat italià, Giorgio Napolitano, i li va fer saber que no considera possible completar el seu mandat, per la qual cosa dimitirà després de l'aprovació de la Llei de Pressupostos, segons una nota de la presidència de la República.

En els úlims dies, Monti havia vist com perdia alguns dels suports que fins ara tenia al Parlament, la qual cosa hauria precipitat la seva decisió. Ara, Monti haurà de comprovar si les forces polítiques estan disposades a aprovar aviat els dos projectes de llei que indiquen els Pressupostos Generals i després el president del Govern oficialitzarà la seva irrevocable dimissió en mans del Cap d'Estat. En la nota de la presidència de la República es puntualitzaven les conseqüències greus d'una crisi de Govern, també en l'àmbit europeu, si la llei de pressupostos no és aprovada.

La notícia es va conèixer el mateix dia que Silvio Berlusconi confirmava que tornarà a ser candidat a les propees eleccions. Precisament, el partit de Berlusconi (PDL) és un dels que han retirat el seu suport a Monti al Parlament.

Després de dies de rumors, el mateix Berlusconi va confirmar ahir la seva candidatura als periodistes, quan entrava a Milanello per assistir a un entrenament del seu equip de futbol, el Milan. I va utilitzar en la seva resposta un lèxic esportiu: "Jo no competeixo per aconseguir una bona posició, jo surto sempre a guanyar", va dir Berlusconi. L'exprimer ministre va puntualitzar que "l'opinió de tottom és que es necessita un líder com el Berlusconi del 1994 (data en què va fundar el seu partit i va entrar en política), però no n'hi ha cap". "I no vol dir que no ?l'haguem buscat, perquè no és així", va matisar.

Berlusconi va assegurar que en la seva llista electoral "hi haurà moltes cares noves" i que des de fa temps ha contactat amb "molts protagonistes del món de l'empresa, del treball, de la universitat i també de l'esport".

Monti alerta del populisme

També ahir, i abans que es fes pública la seva intenció de dimitir, Mario Monti havia comentat el retorn de Berlusconi alertant -sense voler citar ningú- del risc populista de no voler veure la complexitat dels problemes, i amagar-los "en funció dels interessos immediats". A més, va criticar "les fórmules simplificades utilitzades pels polítics per explotar els sentiments dels ciutadans" a partir de pors sobre la seguretat, "del rebuig de la diversitat, del localisme".

En resposta a la pregunta sobre si el preocupava la situació interior del seu país davant la retirada parcial del suport al seu Govern del Pol de la Llibertat (PDL) i l'anunci de la presentació a les eleccions de Silvio Berlusconi, va contestar amb normalitat. "Em sembla una situa?ció manejable, dins de la normalitat democràtica del país", va afirmar. Unes hores més tard, però, la situació no li devia ser tan "manejable" i anunciava que plegaria.