El líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha mantingut converses amb els portaveus de CiU, PNB, IU i UPyD per intentar consensuar una primera iniciativa conjunta per exigir al president del Govern, Mariano Rajoy, responsabilitats pel cas Bárcenas. Així, Rubalcaba ja ha mantingut converses amb el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, així com amb el líder d'IU, Cayo Lara, el portaveu del PNB, Aitor Esteban, i la de UPyD, Rosa Díez. Es tracta, expliquen fonts socialistes, d'estudiar alternatives a la situació de "bloqueig polític" creada per la suposada "connivència" del cap del Govern amb l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

Els contactes polítics continuaran en les properes hores; i cal recordar que avui i demà hi haurà ple del Congrés i per tant es pot donar l'ocasió que segueixin aquests contactes. La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, va explicar que encara que el PP tingui majoria absoluta, tots els grups polítics de l'oposició units tenen "moltes possibilitats" d'acabar provocant la dimissió de Rajoy com a president del Govern.

Rubalcaba va anunciar diumenge la ruptura de relacions amb el PP i va insistir a demanar la dimissió immediata de Rajoy per "connivència amb un delinqüent". Després de reunir d'urgència la direcció del PSOE, el líder socialista va retreure al president del Govern les seves "mentides" i la seva "absència total d'explicacions" després de la publicació al diari El Mundo d'uns missatges de mòbil entre Rajoy i Bárcenas.

Rubalcaba va anunciar que es posaria en contacte amb els portaveus parlamentaris de la resta de forces de l'oposició per fer un "front comú" i estudiar conjuntament quines mesures poden adoptar, encara que no va voler avançar si plantejaria una moció de censura. No obstant això, va assegurar que la continuïtat de Rajoy com cap de l'Executiu agreuja el "deteriorament democràtic".