La secció primera del Penal de l'Audiència Nacional, que presideix Fernando Grande-Marlaska, ha concedit un permís penitenciari ordinari de 3 dies a l'exmembre d'ETA José Luis Urrusolo Sistiaga després d'haver gaudit de dos dies de permís extraordinari sense cap incidència. La secció primera ha adoptat aquesta decisió per unanimitat dels seus cinc magistrats i en contra del criteri de la Fiscalia en un acte en el qual, per al gaudi d'aquest permís, li imposa a Urrusolo l'obligació de comparèixer a comissaria cada dia i de fixar domicili.

La secció primera revoca així la decisió del jutge de Vigilància Penitenciària d'Àlaba, que el passat 13 de febrer va denegar el permís ordinari de sortida que havien sol·licitat Urrusolo Sistiaga i els etarres Rafael Caride i Valentín Lasarte, en entendre que "la quantia de la condemna allunya en aquest moment les dates legalment exigibles per obtenir cotes de semillibertat".

Aquesta mateixa Sala de l'Audiència Nacional va ser la que va concedir el passat 7 de maig un permís de tres dies a Lasarte, a la presó des de fa 17 anys per la seva participació en set assassinats d'ETA, entre ells el del regidor del PP Gregorio Ordóñez.

De la mateixa manera que en el cas de Lasarte, per concedir aquest permís el tribunal que presideix Grande-Marlaska ha tingut en compte que Urrusolo ha rebutjat la violència, ha estat expulsat d'ETA, ha reconegut el dany causat i ha realitzat activitats de tractament (fòrums i tallers) a la presó alabesa de Nanclares de Oca, on està acollit a l'anomenada via Nanclares. El tribunal valora que l'etarra, empresonat des de 1997 i que ha estat condemnat a més de 449 anys de presó, ha compartit en aquests tallers treballs amb víctimes directes i indirectes d'ETA.

Per altra banda, França entregarà avui a l'Audiència Nacional els etarres Jose Juan García González i Iñaki Arietaleaniz Telleira, reclamats per aquest tribunal per ser jutjats per les seves suposades activitats a la banda terrorista. García González va ser processat pels delictes de terrorisme i pertinença a banda armada en relació amb l'atemptat contra l'hotel Los Tamarises de Getxo (Biscaia) comès el 23 de juny de 2003. Areitaleaniz està relacionat desenes de cartes d'extorsió trobades en un cotxe el 2003.