La ministra de Foment, Ana Pastor, va defensar el sistema de seguretat ferroviari perquè compleix amb l'ordenament comunitari i espanyol i va destacar que els operaris dels trens tenen l'obligació de complir-lo. Per part seva, el president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va assenyalar que el sistema de seguretat de l'alta velocitat espanyola és "dels millors del món", i va suggerir que hi ha "interessos econòmics" quan es posa en qüestió l'esmentat sistema, en haver-hi concursos internacionals per construir infraestructures d'aquest tipus.

Feijóo va demanar, a més, que es deixi que els responsables -policia, jutge i la comissió tècnica- investiguin les causes del succés i va advertir que "investigar és el contrari de precipitar-se", i que cal esperar les conclusions perquè la resta són "comentaris barallats amb el rigor" i "conjectures".

Per part seva, i sense esmentar expressament el maquinista del tren, Pastor va assenyalar que "qui opera el ferrocarril" és qui ha de complir les esmentades normes. "I la investigació el que ha d'aclarir és si s'han complert aquestes normes que marca l'ordenament jurídic", va afegir la ministra.

Confiança en el jutge

Encara que va insistir que no es pot manifestar sobre quines creu que són les causes de l'accident, Pastor va insistir diverses vegades que els operaris i els treballadors han de complir la normativa de seguretat. I va destacar que espera que tant el jutge com la comissió tècnica llancin "llum sobre el que ha passat", a més de demanar que "totes les persones que tinguin dades per aportar" a la investigació ho facin.

Un dia després que el president de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), Gonzalo Ferre, assegurés que el maquinista del tren sinistrat hauria d'haver rebut un avís de reduir la velocitat quatre quilòmetres abans d'arribar a la zona de l'accident, Pastor no va voler entrar en aquests detalls. Això sí, va recordar, en al·lusió a aquestes declaracions, que "el que diuen els tècnics" és "quant temps triga un tren a reduir la velocitat".