El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va decidir que l'Iran no participi a la sessió plenària de la conferència Ginebra 2 sobre Síria que tindrà lloc demà a la ciutat suïssa de Montreux. La no acceptació iraniana que la conferència ha d'intentar implementar l'anomenat "comunicat de Ginebra", base acordada per la comunitat internacional el 2012 per intentar posar fi a la guerra civil síriana, i que preveu la creació d'un ens provisional amb poders executius, va provocar el canvi d'opinió de Ban.

"Atès que l'Iran ha elegit quedar fora d'aquesta entesa bàsica, Ban ha decidit que la reunió d'un dia de Montreux tindrà lloc sense la participació iraniana", va anunciar el portaveu del secretari general, Martin Nesirky.

La decisió del secretari general es va produir després d'una intensa jornada de discussions diplomàtiques després que Ban anunciés diumenge la invitació a l'Iran una vegada que el seu ministre d'Exteriors, Javad Zarif, li hagués assegurat que el seu Govern acceptava el comunicat de Ginebra 1. No obstant això, l'Iran va fer marxa enrere sobre aquesta acceptació, mentre que l'oposició siriana va amenaçar de no assistir a la conferència si es confirmava la participació de Teheran.

"El secretari general està profundament decebut per les declaracions públiques iranianes, que no són coherents en absolut amb el compromís acceptat" sobre el comunicat de Ginebra, va afirmar Nesirky, qui va llegir una declaració i no va acceptar preguntes.

Malgrat això, Ban Ki-moon va tornar instar el Govern de Teheran a sumar-se al consens global sobre aquest document.

L'ambaixador iranià davant l'ONU, Mohammad Khazaee, va assenyalar immediatament després que el seu país "no accepta cap condició prèvia" per a la seva participació. "Si la participació de l'Iran es condiciona a acceptar el comunicat de Ginebra 1, l'Iran no participarà en la conferència Ginebra 2", va afirmar.

Khazaee va afegir que el seu país "aprecia els esforços" de Ban i de l'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, Lajdar Brhimi, i va destacar que Teheran "sempre" ha mostrat el seu suport a un acord polític per solucionar el conflicte civil sirià.

Atemptat a Síria

En un altre ordre de coses, almenys setze persones van morir per l'explosió de dos cotxes bomba al lloc fronterer de Bab al Haua, entre la província siriana de Idleb i Turquia, va informar l'Observatori Sirià de Drets Humans. Entre els morts hi ha sis combatents de faccions islamistes, segons la font, que també va dir que l'explosió va causar diversos ferits, alguns d'ells de caràcter greu.

La part siriana de la frontera està sota el control del Front Islàmic, principal aliança opositora islamista de Síria, després que expulsés de les seves bases a la zona l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), el desembre passat.

Aquesta acció va fer que els EUA i el Regne Unit anunciessin la suspensió parcial de l'ajuda que proporcionaven a l'ELS, encara que poc després les dues organitzacions armades sirianes van assegurar que havien resolt les seves diferències. En les darreres setmanes s'han registrat desenes d'atemptats que han estat perpetrats amb cotxes bomba a les províncies del nord.