El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, va recomanar al president del Govern, Mariano Rajoy, que "desperti" i "miri la realitat", perquè la consulta sobiranista a Catalunya se celebrarà sens dubte el 9 de novembre, per molt que l'Executiu la titlli d '"impossible" o il·legal. "Comptaré fins a tres i vostè obrirà els ulls. Un, dos, tres, desperti senyor Rajoy!", li va reclamar Bosch poc després de pujar a la tribuna del Congrés en la seva intervenció en el debat de Politica General, en la qual li va demanar que surti de "Matrix" i vegi els sis milions d'aturats o les 150.000 empreses destruïdes.

Per al portaveu d'ERC "no hi ha pitjor Rajoy" que el que no vol escoltar o veure, i per això el va alertar que "aixafar la voluntat democràtica" dels catalans equival a fer-ho amb la pròpia democràcia a Espanya. Davant d'això, Bosch es va dirigir directament als espanyols, "a la bona gent", per seure a parlar, entendre's, acceptar la voluntat democràtica dels catalans i ser "bons veïns" i pobles amics.

"Ens mirarem als ulls de tu a tu, amb respecte, com iguals, perquè mai, mai, mai serem en esclaus del poder", va proclamar. Bosch va acabar el seu discurs en català, apel·lant els catalans a votar "sense por" el proper 9 de novembre.

Per part seva, el president del Govern va voler destacar que la Constitució no és "immodificable", però va reclamar que per portar a terme algun canvi en la Carta Magna és necessari consens i prudència.

Resposta a les peticions

En la seva darrera intervenció en el debat de Política General i davant les peticions de reforma constitucional que van plantejar alguns portaveus de grups polítics en els dos dies, el president del Govern va assenyalar que en tot cas la Constitució es pot acabar reformarnt.

"Però convé ser prudent i saber molt bé què és el que es vol fer i les possibilitats de consens i acord que existeixen", va precisar el cap de l'Executiu.

En aquesta línia, va insistir que és molt important saber amb claredat "cap a on volem anar i veure el grau de consens al qual volem arribar".