L'Esquerra Plural va demanar al Congrés la creació d'una comissió que investigui el 23-F en entendre que un fet "crucial" com aquell episodi no pot tenir cap "ombra de dubte", i també va sol·licitar la desclassificació de tots els arxius en relació amb el cop d'Estat.

Ho va anunciar el portaveu de l'Esquerra Plural, José Luis Centella, qui en una roda de premsa al Congrés després de registrar a la Cambra aquestes peticions, va afirmar que cal aclarir qualsevol "tipus de sospita" de la història d'Espanya perquè no hi pot haver incerteses com així s'ha plantejat, va assenyalar, des d'alguns mitjans.

"Si a mi m'acusessin d'haver estat l'elefant blanc, jo ja hauria estat davant els tribunals", i, per tant, considera que qui ha estat assenyalat "hauria de defensar-se perquè són acusacions greus".

Per part seva, la portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, va assegurar que els socialistes són partidaris que es desclassifiquin documents del 23-F perquè hi hagi una major transparència, encara que va deixar clar que el seu partit té "molt clar" que va ser el Rei qui va frenar l'intent colpista. Rodríguez no va voler pronunciar-se sobre la petició de l'Esquerra Plural perquè es constitueixi una comissió d'investigació.

Segons va aclarir, la hipotètica desclassificació dels arxius relacionats amb el 23-F podria ajudar a conèixer millor una etapa tan important d'Espanya, quelcom que estan reclamant nombrosos historiadors.

El PP defensa el Rei

Finalment, el portaveu del grup popular al Congrés, Alfonso Alonso, no va volser entrar a analitzar "especulacions" sobre el paper del Rei en el 23-F i va insistir que ell es queda "amb els fets", i els fets són que el Monarca va exercir la seva autoritat "en defensa de la democràcia".

El portaveu del Partit Popular entén que pot haver-hi tota mena de conjectures sobre aquest episodi, en al·lusió a l'últim llibre de la periodista Pilar Urbano, però va voler destacar que "el rellevant són els fets", és a dir, que el Rei va ser i és un "garant" de la democràcia, i això no pot ser "destruït" per altres mitjans.