Desenes de milers de persones -més de 150.000, segons els convocants- van formar ahir una cadena humana de 123 quilòmetres que unia les localitats de Pamplona i Durango a favor del "dret a decidir" del poble basc. El seguiment de la iniciativa va superar amb escreix les expectatives dels convocants, el col·lectiu Gure esku Dago (l'equivalent a "És a les nostres mans" en català). Dirigents de les formacions polítiques del PNB, EH Bildu, Podem i Ezker Batua-Berdeak, així com els sindicats ELA i LAB, van participar en la iniciativa, que es va celebrar acompanyada d'un dia assolellat i calorós sota el lema "Som una nació, tenim dret a decidir, és el moment de la ciutadania".

El col·lectiu Gure esku Dago va destacar "la il·lusió" dels integrants de la cadena humana, i es va mostrar confiat que l'acte suposi "un punt d'inflexió" en la relació dels ciutadans bascos. El portaveu, Ángel Oiarbide, va opinar que els ciutadans bascos han respost de manera multitudinària a aquesta convocatòria "perquè portaven dècades esperant sortir al carrer" per demanar "una reivindicació democràtica: que som un poble, tenim dret a decidir i és el moment de fer-ho".

Representació política

Des de les deu del matí, els més de 100.000 inscrits a la iniciativa es van anar col·locant en els llocs determinats. I entre els integrants de la gran cadena hi havia una àmplia representació política. Per part del PNB, per exemple, hi van participar el seu president, Andoni Ortuzar, els dirigents guipuscoans Joseba Egibar i Marker Olano, i el senador Iñaki Anasagasti. També hi van assistir representants de partits de la coalició EH Bildu, com Hasier Arraiz (Sortu) i Pello Urizar (EA), els diputats d'Amaiur, Sabino Cuadra i Xabier Mikel Errekondo, i el coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta. A més, a la capital navarresa també s'hi van adherir l'exlehendakari Carlos Garaikoetxea, el dirigent del PSC José Luis Uriz i diversos dirigents del partit crítics amb l'actual direcció dels socialistes navarresos.