Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van deixar en llibertat 4 dels 32 detinguts de diferents administracions i de diversos partits polítics dins de l'operació Enredadera, que formaven part d'una trama per obtenir contractes públics de forma fraudulenta. La jutge Mercedes Alaya va dirigir l'operació, que és la tercera fase d'una altra batejada com a Madeja, també dirigida per la jutge i que té el seu origen en les irregularitats descobertes al voltant del concurs públic per a la compra de terrenys de Mercasevilla SA i que va conduir a Fitonovo.

Entre els detinguts a Andalusia hi ha dos caps d'àrea de la Diputació de Sevilla, governada pel PSOE, i un exdirigent d'IU que va assessorar Antonio Rodrigo Torrijos, primer tinent d'alcalde de Sevilla i al qual segons un directiu de Fitonovo li va lliurar 85.000 euros (70.000 d'ells en una caixa de sabates) abans de les eleccions municipals de 2011.

A la Diputació de Sevilla hi va haver agents de la UCO fins a primera hora de la nit perquè no els havien entregat una documentació relativa al cas, fet que va provocar que la jutge Alaya emetés un requeriment exigint-la. Un portaveu de la Diputació de Sevilla, per part seva, va negar que no haguessin lliurat aquesta documentació i va assegurar que havien ofert la "màxima col·laboració" a la unitat de la Guàrdia Civil.

"Hi ha hagut màxima col·laboració, se'ls ha lliurat tota la documentació requerida i fins i tot més. Se'ls ha entregat més del que exigia el requeriment. Per això s'ha demanat que la jutgessa ho constati", va afegir el portaveu.

També va ser detingut el tinent d'alcalde de la Carolina (Jaén), Cristóbal Pérez (PP), regidor a més de Participació Ciutadana, Esports, Festes, Turisme, Neteja i Relacions Institucionals.

De forma paral·lela al desenvolupament de l'operació, la jutge va citar al seu despatx set imputats per les operacions prèvies per a comunicar-los l'ampliació de l'acusació, entre ells Juan Andrés Bruguera, director comercial de Fitonovo, per al qual va decretar l'entrada a la presó, i els directius de la mateixa empresa Rafael González Palomo i el seu fill José Antonio González Baró, que va estar pres tres mesos.

Fitonovo, segons la Guàrdia Civil, havia creat una infraestructura destinada a obtenir contractes públics irregulars, de manera que havia habilitat l'estructura de la pròpia empresa per formar una xarxa de contactes amb funcionaris corruptes que els facilitaven aquesta contractació.

La Fiscalia va demanar dos milions de fiança civil per a González Palomo i un milió per al seu fill, 500.000 euros per a l'administrador de Fiverde, una altra empresa del grup, Àngel Manuel Macedo, i 200.000 per a l'exdirector de Parques y Jardines de l'Ajuntament de Sevilla i exregidor del PP Joaquín Peña. Per a ahir a la tarda també va citar Francisco Amores.