El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va aclarir ahir que la seva intenció no és derogar, sinó "completar i corregir" l'article de la Constitució sobre el límit de despesa de les administracions després del "error" que va suposar la seva aprovació per part del Govern de Zapatero. Sánchez, en declaracions als periodistes al Congrés després d'un acte sobre violència de gènere, va assegurar que "no posa en qüestió" el principi d'estabilitat pressupostària ni el pagament del deute, sinó que l'objectiu és garantir i "blindar" el finançament de la sanitat, l'educació i les pensions públiques. "El PSOE proposa completar l'article 135 i corregir un error que va cometre el PSOE i que jo assumeixo, no m'he amagat", va afirmar Sánchez després de recordar que ell va recolzar i va defensar com a diputat la reforma constitucional que va impulsar José Luis Rodríguez Zapatero a la recta final del seu mandat, pactada amb el llavors cap de l'oposició, Mariano Rajoy.

Sánchez va revelar que abans d'anunciar dilluns, la seva intenció de canviar l'article 135 de la Carta Magna, va telefonar a Rodríguez Zapatero per exposar el seu pla.

"Tinc una extraordinària relació amb ell. Ell ha estat molt respectuós, com ho és sempre", va dir Sánchez de l'expresident, que va dir també que té "tant afecte, lliurament i devoció" al seu partit i "tant respecte" a qui ho dirigeix que posarà "un somriure" al vot favorable del PSOE al Congrés a la iniciativa d'IU perquè es tramiti la derogació l'article sobre el límit de despesa.

Tot i això, el secretari general socialista va voler marcar el seu segell propi respecte a l'etapa de Rodríguez Zapatero i reconèixer la necessitat "d'aprendre d'alguns errors i corregir-los". "Cada projecte polític té els seus continguts, les seves mesures i el meu també passa per no derogar l'article 135. Faig meus els principis d'estabilitat i pagament del deute, però cal blindar el finançament de polítiques que estan posades en qüestió i en risc com a conseqüència del desmantellament del PP", va afegir. A més, Sánchez va reiterar que el "principal error" de la reforma aprovada a l'agost de 2011 va ser que es va fer sense debat públic i sense sotmetre a referèndum. També va lamentar que la reforma i les lleis que la van desenvolupar han servit el PP a "emparar legalment retallades en educació, en sanitat i en el sistema públic de pensions".

Després de les crítiques contra ell realitzades per la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, el líder socialista va replicar que "qui està posant en risc" els serveis socials essencials és el PP.

En aquest sentit, el líder socialista va assenyalar que serà el proper mes de febrer quan el seu partit donarà a conèixer amb detall la "redacció concreta dels diferents articles que facin veritat i material el blindar drets fonamentals". Preguntat si la mesura del PSOE sobre la reforma constitucional de Zapatero pretén contrarestar l'auge de Podem, Sánchez va respondre que "el PSOE té el seu propi camí, un espai ampli que és el de la socialdemocràcia a Espanya".