El titular del Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, preveu sol·licitar al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) continuar cinc anys més en el càrrec per poder concloure les diferents investigacions de corrupció que està instruint. D'aquesta manera, tot i que en fer el proper mes de desembre 70 anys hauria per llei d'accedir a la jubilació, Castro té davant seu la possibilitat de continuar fins als 75 com a magistrat emèrit.

Així ho van informar fonts judicials, que van aclarir que el jutge, qui des de fa més de cinc anys s'encarrega de la instrucció del cas Palma Arena la causa que indaga la presumpta trama de desviament de fons públics a través de l'Institut Nóos i en què es troben imputats la infanta Cristinta i el seu marit, Iñaki Urdangarín-, haurà de sol·licitar la pròrroga com a mínim sis mesos abans que, el 20 de desembre, faci 70 anys.

Es tracta d'una possibilitat contemplada per la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), que estableix en el seu article 200.4 que els membres de la carrera judicial jubilats per edat que siguin nomenats per continuar en el seu lloc tindran la consideració i tractament de magistrats emèrits, una situació en la qual podran romandre fins als 75 anys amb el tractament retributiu dels magistrats suplents.

D'aquesta manera, Castro estaria adscrit com a jutge de reforç al Jutjat del que ara és titular, un cop el CGPJ convoqui i proposi el nomenament del magistrat que ocupi la seva vacant per jubilació. Abans d'això, haurà de cursar la seva sol·licitud davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB), que serà l'encarregat de remetre la petició al CGPJ. Serà la Comissió Permanent d'aquest òrgan la que hauria d'acordar el nomenament com a magistrat emèrit.

Un cop designat com a tal, Castro no estaria obligat a esgotar el termini fins als 75 anys, ja que podria retirar-se abans en cas que hagués finalitzat la instrucció de les indagacions pendents.

Després de més de quatre anys bolcat en la instrucció del Cas Nóos, es troben pendents de finalitzar la majoria de les 27 peces en què es troba dividit el cas Palma Arena. Així, un dels serrells que Castro pretén concloure és el cas Over, considerat la ramificació de la trama Gürtel a Balears, que centra les investigacions en les adjudicacions irregulars amb què va ser afavorida Over Marketing.