La policia de la localitat costanera líbia de Zawara va detenir abans d'ahir a la nit tres joves per la seva presumpta responsabilitat en la mort de més d'un centenar de persones que viatjaven rumb a Europa en dues embarcacions que van naufragar al Mediterrani.

En un comunicat, responsables de Seguretat de la citada ciutat, bastió de les màfies que trafiquen amb immigrants, van explicar que els detinguts són tres homes d'edats compreses entre els 21 i 29 anys que residien a la zona. "Després de conèixer-se la tragèdia, detectius de la ciutat van localitzar el cau d'aquests tres homes, de nacionalitat líbia, i van aconseguir arrestar-los. Es troben en custòdia sota interrogatori de forces especials", va detallar.

Segons les autoritats líbies, serveis de guardacostes han aconseguit treure ja de la mar 117 cadàvers i salvar la vida de 198 de les prop de 450 persones que es creu que viatjaven amuntegades en les dues embarcacions sinistrades.

Després de conèixer la tragèdia, desenes de ciutadans de Zawara van sortir als carrers per manifestar-se en contra de les màfies de tràfic d'immigrants amb lemes com "Zawara ens serà pastura dels vampirs" i missatges com "llogar cases per a immigrants il·legals contribueix a matar persones". Els congregats portaven fotografies d'alguns dels immigrants que han sortit de forma irregular des del port de la ciutat, majoritàriament de l'Àfrica subsahariana.

Líbia és un estat fallit, víctima del caos i la guerra civil, des que el 2011 forces rebels amb el suport militar de la comunitat internacional van aconseguir enderrocar el règim tirànic de Gaddafi.

Des de llavors, el país està dividit, amb un govern rebel a Trípoli i un altre internacionalment reconegut a Tobruk, que lluiten pel control dels recursos naturals amb el suport de membres de l'antic règim gaddafista, islamistes, líders tribals i senyors de la guerra.

L'enfrontament és aprofitat pels grups gihadistes per guanyar influència i territori, però també per les màfies dedicades a la immigració irregular a Europa, que aquest any han conduït a la mort a més de 2.500 persones a la Mediterrània, segons dades de l'ONU.

Nacions Unides assegura, igualment, que 310.000 persones més han aconseguit arribar illes gre?gues i italianes el 2015 , xifra que suposa un gran augment si es compara amb les 219.000 que van arriscar la seva vida amb èxit el 2014. D'aquestes, unes 200.000 van entrar per Grècia i al voltant de 110.000 per Itàlia, va precisar la portaveu d'ACNUR, Melissa Fleming .

La d'aquest divendres és la segona tragèdia humana que pateix la Mediterrània en les últimes 48 hores, després que dimecres un vaixell suec es topés amb una altra embarcació que havia sortit de Líbia i navegava a la deriva amb 51 persones mortes al seu interior. D'altra banda, uns 1.100 refugiats rescatats en els últims dies al Canal de Sicília van desembarcar ahir en els ports italians, a més dels cadàvers de dues dones.

Arreu d'Europa, l'arribada de milers de refugiats està provocant tota mena de reaccions. Per exemple, a Croàcia es tem que si Hongria segella la seva frontera amb Sèrbia amb una tanca de 175 quilòmetres i endureix la seva legislació pel creuament il·legal de fronteres, milers de refugiats es desviïn cap al seu territori. Croàcia és una alternativa senzilla per a aquells refugiats que volen arribar a Àustria i Alemanya per sol·licitar asil sense haver de trepitjar sòl magiar.

A Alemanya, el Tribunal Constitucional va invalidar ahir la controvertida prohibició de reunió decretada a Heidenau després que el cap de setmana passat es registressin protestes de neonazis contra un un centre d'acollida de refugiats. En canvi, grups d'esquerres han convocat a Dresden una manifestació a favor de més seguretat per als refugiats i en contra de l'actual política d'asil al país.