28 de setembre de 2015
28.09.2015

Urkullu adverteix al Govern que també té un problema a Euskadi

EL PNB defensa una consulta "legal i pactada" per reconèixer el País Basc com a nació

28.09.2015 | 07:10
Urkullu reivindica la bilateralitat entre Euskadi i l´Estat.

El lehendakari Iñigo Urkullu va advertir ahir al Govern central que a més de tenir-lo a Catalunya "també tenen un problema a Euskadi" perquè "està fent passos cap enrere", "intenta tornar a centralitzar" i "no compleix l'acordat", en referència a les competències de l'Estatut de Guernica encara sense transferir. "Espanya ho ha presen?tat com un problema, però no s'adonen que el problema és d'ells. Tenen un problema a Catalunya i el tenen també a Euskadi. Espanya està fent passos cap a enrere i no compleix l'acordat. Aquest és el problema", va dir el lehendakari.
El PNB va celebrar ahir l'Alderdi Eguna (Dia del Partit) a Foronda (Àlaba), en el qual van estar presents les eleccions catalanes tant en els discursos com amb una senyera col·locada en un lloc destacat de l'escenari. Urkullu va desitjar "sort" als catalans i també va demanar "que es respecti la democràcia".
Urkullu va defensar la "construcció nacional" d'Euskadi en la Unió Europea i va advocar per aconseguir-ho per una "consulta legal i pactada" basada en el "reconeixement mutu" i en la "bilateralitat" entre Euskadi i l'Estat perquè, segons va explicar, creu en "la unió des de la voluntat democràtica i la lliure adhesió". Tot i així, Urkullu va reconèixer que no serà una tasca "fàcil" però va considerar que "mai hi ha hagut una oportunitat com aquesta" per "emmarcar l'autogovern basc a Europa". Per a això, és necessari, va dir, un nou estatus polític que "respecti les decisions democràtiques del poble basc" "No oblidarem les nostres aspiracions com a poble", va emfatitzar el lehendakari, i va afegir: "Confio en el futur d'Euskadi si es dissenya, es decideix i es construeix a Euskadi. Només així està garantit el futur d'Euskadi".
El president del PNB, Andoni Ortuzar, va apostar per "fer nous passos en la via basca cap a la llibertat" i va anunciar que el PNB no pararà fins a "aconseguir el que Euskadi es mereix: el seu reconei?xement com a nació i els seus drets polítics com a poble, comen??çant per poder decidir el seu futur i una relació de bilateralitat amb l'Estat que li situï d'igual a igual".
Ortuzar va afirmar que el País Basc seguirà "el seu propi camí" i que "no accelerarà quan uns altres ho facin, com no s'ha parat quan uns altres ho estaven" perquè "té el seu propi full de ruta". En aquest sentit va dir que Catalunya i Euskadi han de poder triar cadascun el seu camí encara que tots dos acabin en el mateix lloc: "Ser lliures a la Unió Europea"."Som bascos i només bascos. Que es quedin amb la seva nacionalitat" va dir Ortuzar en referència a la polèmica sobre si els catalans mantindrien la nacionalitat espanyola en cas d'independitzar-se d'Espanya.

"Decidir sense coaccions"
El president del PNB també va tenir paraules per a Catalunya, a qui va desitjar "el millor" per a la "nació catalana" i va afegir que "poden decidir el seu futur en llibertat, sense coaccions ni amenaces, sense campanyes tan brutes com aquesta" que s'ha basat "en la por", va dir.
Ortuzar va vaticinar que s'apropa "un temps polític important per a Euskadi" i que el PNB ha de "persuadir els altres que la seva via és la correcta": aconseguir primer un acord entre els bascos sobre l'autogovern i "després, si és possible, amb l'Estat i amb Europa". En el seu discurs, també es va dirigir a l'esquerra abertzale, a la qual va advertir que Euskadi "no pot perdre uns altres 40 anys ?esperant-los". Ortuzar va recriminar a l'esquerra abertzale que sempre van ràpid però pel camí equivocat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook