Abdelhamid Abaaoud, presumpte cervell dels atemptats de París i abatut en l'operació antiterrorista del dimecres, era un gihadista belga d'origen marroquí de 28 anys, considerat l'inspirador de nombrosos projectes d'atemptats a Europa en nom de l'Estat Islàmic. Abaaoud, va confirmar la Fiscalia de París, va morir en l'assalt a un apartament de Saint Denis, en la perifèria nord de París, on va aconseguir desarticular-se un comando preparat per atemptar.

El capitost terrorista, que utilitzava els àlies d'Abú Omar al-Baljiki o Abú Omar al-Sousi (referències als seus orígens belgues i marroquins) era amic d'infància dels germans Abdeslam, i en particular de Salah, l'home més buscat d'Europa des del diumenge, quan va ser identificat com a membre d'un dels comandos. Tots ells es van criar en el districte brussel·lès de Molenbeek, on el pare d'Abaaoud tenia una botiga de roba.

Va estar implicat en un atracament el 2010 amb Salah i amb el germà d'aquest, Ibrahim, que es va suïcidar amb una armilla d'explosius a París el divendres durant els atemptats.

L'historial policial d'Abaaoud inclou altres delictes de delinqüència comuna, també a la capital belga, el 2010 i el 2011, abans de passar al terrorisme gihadista. El 2013 va viatjar de Bèlgica a Síria i apareix per primera vegada en un vídeo del grup gihadista, en el qual explica que s'entrena amb altres francesos prop d'Alep.

En algunes imatges se'l veu grenyut i somrient juntament amb el seu germà Younés, llavors de 13 anys i amb un kalàixnikov a la mà, presentat llavors com el gihadista més jove del món.

Aviat se li va encarregar el reclutament d'altres combatents francòfons sota les ordres d'Abu Mohammed al Adnani, el portaveu de l'organització terrorista Estat Islàmic (EI).

Al juliol passat la justícia belga el va condemnar en rebel·lia a 20 anys de presó en un procés de reclutament de joves belgues que integraven l'organització terrorista a Síria.

Al març de 2014, la seva cara es va fer coneguda en divulgar-se uns vídeos en els quals conduïa una camioneta que arrossegava diversos cadàvers mentre feia bromes amb els seus companys, en una zona de Síria controlada per l'organització gihadista.

El Govern francès li atribueix un «paper determinant» en la massacre de París i se suposa que va estar darrere de diversos atemptats i temptatives de l'Estat Islàmic a Europa.

El vincle amb «Charlie Hebdo»

El 15 gener de 2015, pocs dies després dels atemptats de París contra la revista satírica Charlie Hebdo i contra objectius jueus, la policia belga va desmantellar a la ciutat de Verviers una xarxa de terroristes -dos van resultar morts en l'operació- que preparaven accions contra comissaries i que estarien relacionats amb Abaaoud.

També es creu que va planificar l'atac del terrorista del tren Thalys Amsterdam-París a l'agost passat, perpetrat pel marroquí Ayub El Jazzani, i també el que va ser avortat contra una església a Villejuif, als afores de la capital francesa, en ser detingut qui havia de ser el seu exe?cutor, Sid Ahmed Glam, després de matar una dona.

Se'l vincula també amb dos terroristes detinguts al juny, un a la seva tornada de Turquia i un altre que preparava un acte terrorista, capturat a Istanbul quan anava volar a Praga amb un fals passaport suec.

Els serveis secrets francesos van detenir a l'agost passat un gihadista que va confessar que Abaaoud li havia encarregat atemptar «contra una sala de concerts» per fer «el màxim nombre de víctimes possibles», segons Le Monde. L'amenaça es va prendre de debò. Se sospita, a més, que va tenir contactes telefònics al gener de 2014 amb Mehdi Nemmouche, l'atacant del museu Jueu de Brussel·les el 24 de maig d'aquest any, on van morir quatre persones.

Abaaoud, al qual se situava a Síria, havia pujat en l'escalafó de l'EI, i els departaments europeus d'intel·ligència el consideraven un membre important de l'espionatge d'aquesta organització terrorista i responsable de la preparació d'atacs a l'estranger.

Va viatjar entre Síria i Europa en diverses ocasions. Ell mateix es vanava en la revista de propaganda de l'EI, Dabiq, que obstaculitzava i sortia per «terroritzar els croats» i burlava la vigilància dels europeus.

«El meu nom i la meva foto estaven en tots els diaris i encara així vaig aconseguir romandre als seus països, planificar operacions contra ells i sortir sa i estalvi quan va ser necessari», va declarar en una entrevista en aquest pamflet.

Els serveis d'intel·ligència d'un país no europeu van informar França el 16 de novembre, després dels atacs de París, que havien detectat Abaaoud a Grècia, on es creu que es va instal·lar durant mesos per preparar atemptats.

Aquesta mateixa tardor, probablement per distreure l'atenció policial, van circular rumors que hauria mort. La seva germana més gran, Yasmina, en nom de la seva família, va dir: «Només esperem que sigui veritat».