El centre de Brussel·les va romandre ahir semibuit, en el tercer dia del nivell 4 d'alerta per amenaça terrorista, amb la ciutat encara sacsejada pels 26 escorcolls duts a terme a la regió i en d'altres punts del país, que es van saldar amb 21 detinguts.

Encara que l'afluència turística ha disminuït considerablement aquests dies, i en els bars i restaurants abunden les taules buides, ja dissabte a la tarda alguns curiosos es van apropar al Grand Place, on s'acabava d'instal·lar l'arbre de Nadal.

Durant el dia d'ahir grups dispersos recorrien el centre i es feien fotos al costat dels vehicles militars, o es deixaven entrevistar pels nombrosos mitjans de comunicació que ha congregat l'extraordinària situació que viu Brussel·les.

Ningú s'atreveix a dir fins a quan es perllongarà la situació d'alerta, tan nociva per als comerciants de la zona, dependents del turisme, segons ells mateixos van comentar.

El telèfon 1771, habilitat dissabte per respondre a les consultes ciutadanes sobre l'amenaça terrorista, ha rebut més de 17.000 trucades.

El nivell d'alerta 4, el màxim possible a Bèlgica, va obligar ahir no només a mantenir suspeses les línies de metro per tercer dia consecutiu, sinó a tancar col·legis, universitats, comerços, bancs i mercats, i va provocar que nombrosos empleats haguessin de treballar des de casa.

En total es van suspendre a més tretze línies d'autobús i alguns conductors no van anar a treballar per por o perquè havien de romandre amb els seus fills a casa.

L'hospital universitari Saint-Luc va decidir per la seva banda anul·lar les consultes previstes per ahir i limitar les visites als pacients, mentre que el Saint-Pierre, que va ser objecte d'una alerta per un paquet sospitós, va reforçar la seguretat.

Nombrosos centres comercials i grans superfícies van mantenir les portes tancades durant la jornada, entre elles els Decathlon d'Evere i Anderletch, els IKEA d'Anderletch i Zaventem, o el Carrefour de l'estació de metro Rogier, entre uns altres.

L'OTAN, la seu de la qual és a Brussel·les, romania oberta, però part del personal treballava des de casa, i es van cancel·lar les visites externes.

També les institucions de la Unió Europea han reforçat les seves mesures de seguretat, encara que no van anul·lar reunions ministerials com l'Eurogrup o el consell de ministres d'Educació.

Set batudes

La policia de Bèlgica va arrestar també cinc persones més en el marc de les investigacions antiterroristes obertes arran dels atemptats a París, segons ha confirmat la fiscalia. Les detencions eleven fins a 21 els arrestos a Bèlgica des de l'activació del màxim nivell d'alerta antiterrorista a ?Brussel·les. La fiscalia federal ha negat que el fugitiu Salah Abdeslam fugís diumenge en direcció a Alemanya. Durant els arrestos s'han comissat 26.ooo euros.