El judici del cas Nóos va quedar suspès fins al 9 de febrer, quan es reprendrà amb la declaració dels testimonis, però abans el tribunal resoldrà si es manté l'acusació contra la infanta Cristina o queda exonerada de la banqueta dels acusats. Dos minuts abans de les deu de la nit va concloure la primera jornada de la vista, que es va iniciar poc després d'un quart de deu del matí a la sala habilitada a la seu de l'Escola Balear de l'Administració Pública a Palma. La presidenta del tribunal de l'Audiència de Palma que enjudicia la presumpta trama de corrupció entorn de l'Institut Nóos va anunciar per tancar la jornada que resoldrà en quatre setmanes les qüestions prèvies sobre la competència del tribunal i les referides a la legitimació de les acusacions populars. Entre aquestes últimes hi ha la que ha plantejat la defensa de la Infanta, reforçada pel fiscal i l'Advocacia de l'Estat, respecte a l'acusació contra la germana del Rei per delicte fiscal, que sosté en solitari Manos Limpias, el que segons aquestes parts és motiu de nul·litat. efe/ddg palma

La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de l'Estat van fer tot el que van poder per exculpar la infanta Cristina en el cas Nóos demanant, d'acord amb la defensa, la seva exoneració en la primera sessió del judici del cas Nóos, per considerar que l'acusació popular, que exerceix Manos Limpias, no té legitimitat per mantenir-la en solitari. El fiscal Pedro Horrach va aportar en el primer dia de la vista oral un informe d'Hisenda -que va ser acceptat- per reforçar la seva tesi que la infanta Cristina no va cometre els delictes fiscals que li atribueix l'acusació popular, a més d'insistir que en aquest cas és d'aplicació la doctrina Botín.

Aquest precepte, que estableix que una acusació popular no pot seure per ella sola a la banqueta una persona per delictes en què hi hagi la personació d'una acusació particular, va ser invocat tant per la defensa de l'exduquessa de Palma, com, amb fins i tot més extensió, pel ministeri fiscal i l'Advocacia de l'Estat, que representa a la causa l'Agència Tributària.

Encara que en el judici estan acusades altres 17 persones, la germana del Rei va acaparar el protagonisme en la primera jornada del judici davant l'Audiència de Palma, no només perquè el debat jurídic es va centrar en el manteniment o no de l'acusació que va legitimar el jutge instructor, sinó també pel fet històric que per primera vegada un membre de la Família Reial s'asseu en una banqueta dels acusats.

El fiscal Pedro Horrach creu que deixar a Manos Limpias acusar la Infanta seria discriminatori perquè suposaria trencar la doctrina del Tribunal Suprem i per això va demanar al tribunal que torni la Justícia «al lloc que li correspon» sense fer cas de «miratges», perquè no és possible que l'acusació popular supleixi la voluntat del perjudicat.

L'advocada de l'Estat Dolores Ripoll va qüestionar que la motivació de Manos Limpias sigui la defensa de l'interès públic i va insistir que el perjudicat pel suposat frau fiscal és només l'administració titular de la capacitat per establir i recaptar tributs, ja que el lema «Hisenda som tots» és únicament publicitari.

Per la seva banda, l'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, va assegurar que si el tribunal decideix que el judici no continuï per a la infanta Cristina no permetrà que es defensi i l'estigmatitzarà socialment. Va reclamar que no es concedeixi un «privilegi d'immunitat» a la germana del Rei, com segons la seva opinió han propugnat en tot moment la defensa, la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Documentació «il·lícita»

Finalment, la defensa de Diego Torres, el soci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, va demanar la nul·litat del procés perquè part de la documentació que ha estat aportada al jutjat d'instrucció es va obtenir d'una manera «clarament il·lícita».