La ministra austríaca d'Interior, Johanna Mikl-Leitner, va advertir que perilla el futur de la zona Schengen de lliure circulació a Europa i que, per garantir-ho, Grècia ha de prendre mesures per evitar l'arribada massiva de refugiats a territori comunitari. «Tots són conscients que l'existència de l'espai Schengen està a l'aire, que aquí ha de passar alguna cosa ràpidament», va explicar la política conservadora.

Per altra banda, els ministres europeus d'Interior van donar suport a prolongar fins a un màxim de dos anys els controls temporals interns en l'espai de lliure circulació de Schengen i reforçar les fronteres exteriors quan hi hagi deficiències persistents en un país, però sense envair la seva sobirania nacional.

El ministre holandès d'Immigració, Klaas Dijkhof, el país del qual ocupa aquest semestre la presidència de torn del Consell de la UE, va explicar que diversos països, com Alemanya i Àustria, s'han vist obligats a introduir controls temporals interns per fer front al flux de persones arribades a Europa, que va superar el milió el 2015. Tenint en compte que la situació per ara no ha millorat, «els Estats membres han convidat la Comissió a preparar una base legal per a la continuació de mesures temporals a les fronteres».