21 de febrer de 2016
21.02.2016

El PSOE pactaria amb Podem si s'oblida del referèndum i del seu pla econòmic

Mariano Rajoy assegura que es tornarà a presentar si hi ha noves eleccions i oferirà un pacte a Pedro Sánchez

21.02.2016 | 00:00
El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, ahir.

El PSOE considera "inadmissibles" les principals propostes econòmiques de Podem, la celebració d'un referèndum a Catalunya i el model que la formació de Pablo Iglesias vol implementar per afrontar la corrupció. Així es recull en un document que els socialistes han elaborat com a resposta a les propostes de Podem per poder arribar a algun tipus d'acord. El document recull els punts inadmissibles (augment d'impostos, renegociar el deute amb Europa, augmentar la despesa) i també els "punts coincidents", especialment en polítiques laborals, pressupostàries i en l'àmbit social.
El portaveu dels grup parlamentari socialista, Antonio Hernando, va assegurar ahir que hi ha "possibilitats d'acord" si Podem "no s'entesta en el referèndum de Catalunya, el control d'organismes i les polítiques econòmiques poc realistes". El PSOE ha respost a Podem amb un extens document on analitza les "coincidències i discrepàncies" amb la formació de Pablo Iglesias.
En un primer bloc, el PSOE rebutja les principals mesures econòmiques de Podem, entre les quals hi ha la de retardar tres anys la reducció del dèficit públic per sota del 3%; la reestructuració del deute a les entitats financeres, perquè és "inviable" i els socis europeus "no ho acceptarien"; l'increment de la despesa pública, que "posaria en risc la recuperació econòmica"; o l'augment d'impostos, que "posaria en risc el creixement econòmic".
En un altre bloc, el PSOE tampoc considera acceptable el model de Podem per elegir alguns càrrecs públics, com el president de RTVE o els càrrecs que haurien d'assumir la lluita contra la corrupció. El PSOE entén que amb el model de Podem es trenca amb la "independència" i "l'autonomia" d'aquests nomenaments i "denota una obsessió pel control polític de les institucions" alhora que és "contrari a la separació de poders".
En relació a la plurinacionalitat, el PSOE considera inadmissible la proposta de referèndum perquè "divideix i confronta la societat" i és contrari a la Constitució i l'Estatut. Alhora, el PSOE no accepta el procediment de reforma constitucional que defensa Podem.

Acord?
La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, diu que encara veu possible que hi hagi un acord per formar govern amb PSOE i els suports de Podem i Ciutadans. Amb aquest darrer partit s'hi reunirà al llarg del cap de setmana.
L'executiva nacional de Coalició Canària recolza el principi d'acord aconseguit divendres amb el PSOE per votar a favor de la investidura de Pedro Sánchez, encara que els nacionalistes es reserven la ratificació final fins a conèixer el pacte dels socialistes amb altres partits.
El diputat d'Esquerra Unida-Unitat Popular Alberto Garzón manifesta que espera una reunió a quatre entre PSOE, Podem, Compromís i la seva pròpia formació sense "enganys" ni "vetos", i en la qual es parli "de tot" interposant "programes" enfront de "noms i cognoms".
D'altra banda, el president en funcions, Mariano Rajoy, va mostrar la seva determinació de ser el nou candidat del PP al capdavant de l'Executiu si es repetissin eleccions, i va avançar que si el líder del PSOE fracassa en la seva investidura, el trucarà per pactar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema