01 de març de 2016
01.03.2016

El jutge ordena vigilar els actes per celebrar la sortida d'Otegi de la presó

ERC?hi envia els seus senadors en considerar que «sempre ha enarborat la bandera de la pau»

01.03.2016 | 07:22

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va rebutjar prohibir els actes de rebuda i homenatge previstos després de la sortida de la presó del dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, però va ordenar a la policia que vigili si es produeixen delictes d'enaltiment del terrorisme. En l'acte, Velasco es refereix a la rebuda a l'exterior de la presó de Logronyo d'avui al matí, al de la tarda a Elgoibar (Guipúscoa), la localitat natal d'Otegi, i l'acte polític al Velòdrom d'Anoeta de Sant Sebastià del 5 de març.
«En els tres s'aprecia una convocatòria plural de diversos àmbits en què ningú ha manifestat la intenció de convertir l'acte públic en un acte que enalteixi o recordi activitats terroristes o membres d'ETA ni la humiliació de les seves víctimes», afirma el jutge. Són, en la seva opinió, «actes festius o polítics» en què no consten, pels antecedents dels convocants ni les circumstàncies en casos similars, que s'hagin de produir actuacions de caràcter delictiu.
Sobre això, el jutge entén que per garantir l'exercici dels drets de reunió i manifestació no s'ha de prohibir les celebracions previstes a Logronyo, Elgoibar i Sant Sebastià, com havia demanat l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT).
Però es dirigeix ??a la Policia Autònoma Basca, a les delegacions de Govern del País Basc i de la Rioja, perquè es comuniquin amb les forces i cossos de seguretat de l'Estat per tal que procedeixin al pertinent control i seguiment, «adoptant les mesures necessàries per evitar actes que puguin ser constitutius de delicte d'enaltiment del terrorisme».
ERC enviarà avui els seus senadors, encapçalats pel portaveu en aquesta cambra, el jutge Santi Vidal, als actes d'homenatge a Otegi. Els diputats d'ERC al Congrés no podran assistir a aquests actes perquè estaran en el debat d'investidura, però el seu portaveu, Joan Tardà, va expressar el seu reconeixement a Otegi, que, segons la seva opinió, «sempre ha enarborat la bandera de la reconciliació, de la pau i de la llibertat».
El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va defensar que «cap actor polític hauria d'estar ni ingressar a la presó per defensar idees polítiques», i que són les urnes les que han de sancionar o no els projectes polítics. «Les idees polítiques se sancionen i reben suports o càstigs a les urnes i aquest hauria de ser l'únic criteri que determinés quin és l'abast de determinades opcions polítiques», va afirmar Errejón.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit