L'expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero es va entrevistar dissabte passat amb Leopoldo López, el polític pres més emblemàtic de l'oposició veneçolana, a qui no se li havia permès fins llavors una visita diferent a la que tenia amb els seus advocats i familiars des que es va lliurar a les autoritats l'any 2014. La reunió ta tenir lloc en el Centro Nacional de Procesados Militares de Ramo Verde, on es troba López des de fa dos anys complint una condemna de gairebé 14 anys. Allà, Zapatero va conversar durant unes dues hores i mitja amb el fundador del partit Voluntat Popular.

En la trobada, que va ser "emotiva" i "intensa", tots dos van parlar de la situació de Veneçuela i del futur del polític opositor, segons van assenyalar diverses fonts pròximes a tots dos.

El fet que l'expresident espanyol s'hagi convertit en el primer líder internacional en dialogar a la presó amb López esdevé una prova que les gestions internacionals comencen a mostrar uns primers avanços amb vista a establir un diàleg entre l'Executiu i l'oposició per tractar la crisi al país, segons van indicar les mateixes fonts.

L'excap del Govern d'Espanya es va presentar fa menys d'un mes a Caracas encapçalant una delegació que, juntament amb uns altres dos expresidents, ajudaria a aplanar el camí cap a una entesa entre el Govern de Nicolás Maduro i l'oposició. Precisament, la llibertat de López, que va acabar a la presó després de liderar una marxa per exigir la renúncia del president veneçolà, i la d'altres opositors presos és un dels principals reclams de l'oposició del país sud-americà per avançar en aquest diàleg.