La Comissió Europea (CE) va proposar pactes individuals amb països d'origen i trànsit d'immigrants, en els quals inclourà incentius com inversions per impulsar una col·laboració efectiva o penalitzacions en les àrees de la cooperació al desenvolupament o el comerç si no hi ha resultats. Per a això, la CE mobilitzarà 8.000 milions d'euros en cinc anys per aconseguir objectius en gestió migratòria a curt i llarg termini a països africans, principalment.

"Els traficants han trobat un nou model de negoci al Mediterrani. No podem permetre-ho", va assenyalar el vicepresident primer de la CE, Frans Timmermans, en la presentació de la iniciativa davant del ple del Parlament Europeu. En primer lloc, la Unió Europea (UE) buscarà tancar acords amb Jordània i el Líban, que acullen gran quantitat de refugiats en els seus territoris, i a continuació amb Níger, Nigèria, Senegal, Mali i Etiòpia, mentre incrementen el compromís amb Tunísia i Líbia, segons la comunicació -document no legislatiu- de la CE.

La CE vol a curt termini que el fons fiduciari creat per a l'Àfrica sigui reforçat amb 500 milions d'euros del Fons Europeu de Desenvolupament (FED) i altres 500 dels Estats membres, per "salvar vides al Mediterrani i als països d'origen i trànsit", incrementar el retorn d'immigrants a aquests països i "permetre'ls estar a prop de la seva llar evitant emprendre viatges perillosos".

Per altra banda, més de 10.000 immigrants han perdut la vida al Mediterrani intentant arribar a Europa des del 2014, segons va explicar a Ginebra un portaveu de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats.

El 2014 hi va haver 3.500 morts al Mediterrani; l'any passat 3.711, als quals s'afegeixen 2.814 morts des del començament de l'any, va assenyalar el portaveu. Des de 2014, la xifra de morts al mar Mediterrani no para d'augmentar, va afegir.

De la seva banda, l'OIM (Organització Internacional per a la Migració), que no depèn de l'ONU però que té seu a Ginebra, estima que des del començament de 2016 han mort 2.809 persones al mar, en comparació amb els 1.838 morts al primer semestre de 2015.