L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, es va donar de baixa com a militant del PP a petició del seu partit, però no va renunciar a l'acta de senadora, ja que si renuncia a ella «podria entendre's com una assumpció de culpabilitat», va assenyalar l'exregidora. Després d'un matí ple de rumors sobre la dimissió de Barberà, l'Oficina de Premsa del Partit Popular va emetre un comunicat per anunciar que l'exalcaldessa causava baixa del partit, però no de la Cambra Alta.

Es va tractar d'un comunicat amb el nom de la pròpia Barberá en el qual establia que «expresso la meva voluntat de no dimitir del Senat i de romandre-hi, tal com m'empara la llei, perquè en cas contrari podria entendre's com una assumpció de culpabilitat». Va afegir que «he sol·licitat la meva baixa del Partit Popular perquè així m'ho ha demanat el partit».

Aquest va ser el resultat d'una jornada de constants trucades telefòniques entre Barberá i la seu estatal, principalment el vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez-Maillo, encara que també la secretària general, María Dolores de Cospedal, segons fonts del PP. Diversos càrrecs consultats van explicar que la pretensió inicial consistia en què l'exalcaldessa valenciana renunciés a la seva acta de senadora, el que implícitament provocava la suspensió de militància, en concret la suspensió temporal de militància, que és la que el PP aplica a aquells càrrecs immersos en processos judicials després de ser imputats, segons el codi intern.

Finalment, Barberá deixa de ser militant del PP perquè així li ho ha demanat el partit, en paraules de la política valenciana, però manté l'acta parlamentària, sobre la qual la direcció dels populars no pot fer res si no hi renuncia la seva titular, ja que l'acta és personal i intransferible.

Per tant, Barberá, en trencar els seus vincles amb el PP, deixa d'estar inscrita al grup popular del Senat, però, com que manté l'acta, passarà al Grup Mixt, conservarà el seu aforament i serà jutjada pel Suprem. A més, es dóna la particularitat que en el Grup Mixt coincidirà amb els tres parlamentaris que en aquesta Cambra té Ciutadans.

En tot cas, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va deixar clar que si Rita Barberá ha abandonat el PP ha estat «gràcies al pacte anticorrupció» que van signar amb ells i, per tant, consideren que aquesta part del pacte «s'ha complert». Villegas va anunciar també que avui presentaran a les Corts valencianes un escrit per demanar a Barberá, que és senadora per designació autonòmica, que deixi la seva acta, encara que són conscients que no té cap obligació de fer-ho.

El portaveu del PSOE al Senat, "scar López, va afirmar que la decisió de l'exalcaldessa de València de seguir de senadora, tot i que donant-se de baixa del PP, és «pèssima» i «intolerable», fet pel qual va exigir a Mariano Rajoy -que es va negar a donar explicacions- que l'obligui a deixar l'escó.

Un home que no va voler identificar-se però que va dir pertànyer a diversos moviments socials, entre ells el 15-M, va enganxar al portal de l'habitatge de Barberá un cartell que relata amb ironia la seva suposada desaparició.