26 de setembre de 2016
26.09.2016

Pedro Sánchez convoca primàries el 23 d'octubre i Congrés Federal al desembre

El líder del PSOE forçaria les primàries abans d'uns hipotètics tercers comicis

26.09.2016 | 12:40
Pedro Sánchez convoca primàries el 23 d'octubre i Congrés Federal al desembre

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant la permanent de l'Executiva Federal del seu partit la intenció de convocar el 39è Congrés Federal del PSOE i celebrar unes primàries al mes d'octubre, abans d'unes possibles terceres eleccions. Sánchez ha anunciat la decisió just després dels comicis d'aquest diumenge a Galícia i Euskadi, on els socialistes van rebre un dur revés a les urnes i es van veure superats per En Marea i Podem als dos territoris. La convocatòria del Congrés dels socialistes s'emmarca en la seva estratègia per mantenir-se a la direcció del partit i té lloc a cinc dies del Comitè Federal del PSOE, on la direcció analitzarà els resultats electorals i on els barons podrien expressar les seves diferències respecte a l'estratègia i el lideratge del secretari general.

Sánchez ha fet cas omís a les veus dels barons crítics que la setmana passada advertien el secretari general del PSOE que una convocatòria de les primàries abans dels hipotètics tercers comicis seria irresponsable. Li ho van dir divendres el líder dels socialistes castellano-manxecs, Emiliano García-Page, i l'aragonés, Javier Lambán.

Unes veus que se sumen a les de la presidenta andalusa, Susana Díaz, i que discrepen també de la voluntat del líder dels socialistes espanyols d'intentar formar un govern alternatiu al de Mariano Rajoy, perquè –segons va afirmar Díaz- "no es pot governar amb 85 escons", i qualsevol alternativa necessitaria a més el suport de les forces independentistes, vetades per a Sánchez.

23 d'octubre primàries, 1 i 2 de desembre Congrés
Les dates elegides per Sánchez donen molt poc marge de maniobra als crítics per bastir una alternativa al seu lideratge. El secretari general del PSOE vol celebrar les primàries el dia 23 d'octubre, de manera que qualsevol candidat disposaria només de quatre setmanes per fer la campanya i aconseguir els suports necessaris per batre'l.

Aquestes primàries servirien per designar el càrrec que ara ocupa Sánchez, i el Congrés Federal dels dies 1 i 2 de desembre acabaria de configurar l'executiva del partit. El Congrés tindria lloc, doncs, a 15 dies dels hipotètics tercers comicis, que si s'aprova la reforma que ha presentat el PP al Congrés tindrien lloc el 18 de desembre.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook