El Congrés va aprovar la creació d'una comissió per investigar el suposat ús «partidista» dels mitjans del Ministeri d'Interior per part del seu titular, Jorge Fernández Díaz, amb l'objectiu d'actuar judicialment contra determinats partits a través d'una «policia política». La iniciativa va ser avalada amb 206 vots dels grups sol·licitants -PSOE i els nacionalistes bascos i catalans-, Ciutadans i Units Podem, el rebuig de 136 diputats i l'abstenció de Coalición Canaria.

Aquesta comissió té com a origen les converses entre l'excap de l'Agència Antifrau catalana Daniel de Alfonso i el ministre d'Interior, qui, absent en el debat, finalment sí va acudir a la votació aplaudit per la bancada socialista. A més de les converses, la comissió proposada pretén investigar la utilització dels efectius, mitjans i recursos de les forces de seguretat «amb fins polítics» per obstaculitzar «els escàndols de corrupció del PP» i demostrar si des d'Interior s'han filtrat als mitjans de comunicació informes falsos per actuar judicialment contra determinats partits.

Durant almenys tres mesos, els socialistes també volen que la comissió investigui alguns comandaments de la cúpula de la Policia per integrar «una veritable policia política». La seva posada en marxa queda pendent que la legislatura comenci a caminar i no sigui necessari dissoldre de nou les Corts i convocar terceres eleccions generals a finals d'octubre. Si es posa fi a la legislatura, els treballs de la comissió que hagin començat no tindran cap validesa i la pròpia comissió quedarà dissolta.

Per contra, i en el cas que la legislatura avanci i es formi un nou Govern, Jorge Fernández Díaz, o qualsevol altre compareixent, estaran obligats a acudir al Congrés, tal com estableix l'article 1 de la Llei Orgànica de Compareixença davant les comissions d'Investigació del Congrés o el Senat.

Així, el titular d'Interior no podrà apel·lar en cap cas al fet que com a ministre es troba en funcions i que no pot sotmetre's al control parlamentari. Si Fernández Díaz decideix no acudir, incorreria en un delicte de desobediència greu.