L'expresident i Nobel de la Pau Shimon Peres va morir als 93 anys dues setmanes després de patir un accident vascular cerebral i la seva mort va situar Israel en un estat de dol nacional per qui era considerat l'últim dels seus «pares fundadors». Peres, que va estar al capdavant de la política nacional israeliana durant cinc dècades, en què es va iniciar amb 18 anys, va perdre la vida de matinada en no poder superar un letal vessament cerebral que va patir el passat 13 de setembre.

Serè i breu, Jemi Peres, fill de l'expresident, va descriure el seu pare com «un dels pares fundadors de l'Estat d'Israel», declarat el 1948 per David Ben Gurion, de qui el dirigent va ser la seva mà dreta. «La pèrdua que sentim avui pertany a tot el poble d'Israel, tots compartim el dolor», va destacar.

I efectivament la sensació de dol es va transformar immediatament en una allau de comunicats de polítics d'esquerra i dreta per igual- i institucions oficials i no oficials, mentre les emissores de ràdio rebaixaven els seus decibels a melòdiques cançons generalment reservades per als dies de dol nacional.

Igualment, els preparatius per al funeral d'Estat que s'oficiarà com a exequia pòstuma, malgrat que no exercia cap càrrec oficial des de 2014, es van intensificar mentre arribaven les confirmacions de participació de dirigents estrangers.

Una vintena de caps d'Estat i de Govern, representants de cases reials, ministres i diversos càrrecs oficials han confirmat la seva arribada, segons el Ministeri israelià d'Exteriors, tot i que la llista no està tancada encara. Els EUA, Alemanya, França, Regne Unit, Austràlia, Canadà i almenys deu països més estaran representats al màxim nivell en el funeral.