Li sobren defectes, però el pitjor de Pedro ?Sán?chez són els seus crítics. La meitat del PSOE ha imputat el seu secretari general, a qui consideren més odiós que Trump o Kim Jong-un. El culpen de no votar el PP, sens dubte un crim infamant per a un socialista. Pretenen substituir-lo per abraçar-se a Rajoy i convertir-se en la marca vermella del PP, que ja compta amb la marca taronja de Ciutadans.

Era intolerable que un líder de l'esquerra pretengués encapçalar un Govern d'esquerres, com ha denunciat amb encert Felipe González. Sí, el que va adorar Baltasar Garzón, Greenpeace i Jordi Pujol per mantenir-se a La Moncloa.

La sàvia maniobra dels crítics del PSOE hauria d'anar acompanyada de l'aparell legal pertinent. Amb una mínima reforma de la Llei Electoral, en els presumibles tercers comicis es prohibirà el vot a qualsevol candidatura que no estigui encapçalada per Rajoy, el dels papers en negre de Bárcenas. D'aquesta manera se solucionaran per endavant les lamentables disquisicions postelectorals, i s'alleujaran les crisis de partits condemnats a la dissolució per veure's obligats a donar suport al PP. Vegeu les extincions imminents de PSOE i Ciutadans.

Un error de perspectiva proposa salvar el PSOE de ?Sán?chez, però és més urgent salvar el PSOE dels seus salvadors. Es requereix un pas més dels crítics. González no pot limitar-se a ploriquejar per haver-se convertit en l'única persona que es va deixar enganyar per ?Sán?chez. L'expresident socialista ha d'anunciar que votarà Rajoy en les pròximes eleccions, i prometrà la condemna eterna a les esquerres que pretenguin una altra opció. Abominarà així mateix de la consulta directa a la militància, típica de populistes com els veneçolans i l'SPD alemany. Mentrestant, prosseguirà la fatigosa recerca d'un votant del PSOE que al juny es dirigís a les urnes perquè els seus representants investissin Rajoy. Sánchez ha comès el crim de complir la seva paraula, fet inconcebible en un polític. En la magistral distinció de Cipolla, l'estúpid es distingeix del malvat en què el primer fa el mal sense obtenir benefici a canvi. I no parlava del PSOE.