L'Índia i Rússia van subscriure ahir 16 convenis en diverses àrees i contractes en matèria de defensa per a l'adquisició per part de Nova Delhi de míssils antiaeris model S-400 russos i la construcció en sòl indi d'helicòpters russos Kamov 226T, així com quatre fragates. El primer ministre indi, Naredra Modi, i el president rus, Vladimir Putin, van encapçalar la signatura dels acords a Goa, on aquest cap de setmana té lloc la VIII Cimera de caps d'Estat i de Govern dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica).

Aquests acords, també abasten aspectes com la transferència de tecnologia, inversions en infraestructures i la cooperació en energia nuclear i gasística, "col·loquen els fonaments per a uns llaços en defensa i econòmics més profunds durant els pròxims anys", va afirmar Modi. Segons el mandatari indi, els acords van en la línia "de les prioritats índies en tecnologia i seguretat", en el marc del programa per fomentar la indústria local de Fabrica a l'Índia.

Fonts diplomàtiques van situar les inversions índies en defensa en al voltant de 7.000 milions de dòlars (5.900 milions per la compra dels míssils S-400 i 1.000 milions per l'adquisició dels helicòpters). Durant la roda de premsa es va mostrar a més en directe l'inici de la construcció de dos nous reactors nuclears, el 3 i el 4, de fabricació russa en una central a Tamil Nadu, al sud de l'Índia, com a part de la col·laboració entre les dues nacions. "Compa?nyies dels dos països estan millorant la seva cooperació industrial, militar i tècnica", va remarcar Putin.

Lluita contra el terrorisme

A la declaració conjunta, Rússia i l'Índia també van insistir en la seva estreta col·laboració en altres sectors com són la lluita contra el terrorisme, condemnant-la "en totes les seves formes i manifestacions" i van insistir en la necessitat d'acabar amb els "santuaris de terroristes" i de reforçar "el control a les fronteres". L'Índia busca suports per pressionar el Pakistan després de l'últim incident que es va produir fa unes setmanes amb l'ingrés d'insurgents, presumptament des de territori pakistanès, per atemptar contra una base militar a la regió del Caixmir.