09 de novembre de 2016
09.11.2016

Donald Trump, un magnat polèmic i imprevisible per a la Casa Blanca

La victòria del candidat republicà contra l''establishment' i el seu propi partit sembra molts dubtes

09.11.2016 | 15:02

El polèmic magnat Donald Trump, guanyador de les eleccions i proper president dels Estats Units, pot presumir de moltes coses, però almenys no d'una: experiència prèvia en un càrrec polític.

En aquest terreny, Trump bé podria assemblar-se a un concursant de 'The Apprentice' ( 'L'aprenent'), el popular programa que el va llançar a la fama televisiva al crit de "¡Estàs acomiadat!".

De fet, l'aspirant presidencial, que exercia en aquest espai de jutge implacable davant la destresa empresarial de joves aprenents que aspiraven a un suculent contracte anual per dirigir una de les seves companyies, abomina de la classe política.

"Jo no sóc un polític. Els polítics parlen i no actuen. Jo sóc el contrari", ha subratllat Trump fa gairebé un any, després postular el 16 juny 2015 a la Casa Blanca amb un controvertit discurs en el qual va acusar de "violadors" els immigrants mexicans.

L'abril passat, l'impulsiu multimilionari va reconèixer que només ha "estat un polític durant un temps molt curt", i està en procés d'"aprenentatge".

"El que realment he estat és un empresari d'èxit durant molt temps", ha matisat Trump, conegut per la seva autoestima sense límits.

Tant és així, que el 1995 va publicar a The New York Times un article titulat, sense cap mena de complexos, "El que el meu ego vol, el meu ego ho aconsegueix", filosofia que ha impulsat el seu meteòric i inesperat ascens a la nominació presidencial del Partit Republicà.

Abans de competir per la Casa Blanca amb una campanya plena d'insults que ha sabut capitalitzar l'enuig de molts votants amb la classe política de Washington, Trump era ja als EUA tota una celebritat amb una biografia digna d'un guió de Hollywood.

Nascut el 14 de juny de 1946 al novaiorquès barri de Queens, Trump és el quart dels cinc fills de Fred Trump, constructor d'origen alemany, i Mary MacLeod, mestressa de casa de procedència escocesa.

Tan rebel era ja des de nen, que el seu pare va haver de treure-ho als 13 anys de l'escola, on va agredir un mestre, i internar-lo en l'Acadèmia Militar de Nova York, amb l'esperança que la disciplina castrense corregís l'actitud del seu fill.

Pel que sembla, el petit Donald "era un bocamoll pinxo" aficionat a "dir paraulotes a tot volum", segons el doctor Steve Nachtigall, de 66 anys, que va patir les seves entremaliadures.

Trump es va graduar el 1964 a l'acadèmia, on va aconseguir el rang de capità i fins i tot va albirar el seu destí: "Un dia, jo seré molt famós", li va comentar al cadet Jeff Ortenau.

El 1968, el magnat es va llicenciar en Economia a l'Escola Wharton de la Universitat de Pennsilvània, i es va convertir en el favorit per succeir al seu pare al capdavant de l'empresa familiar, Elisabeth Trump & Son, dedicada a edificis de lloguer de classe mitjana als barris novaiorquesos de Brooklyn, Queens i Staten Island.

Trump es va fer el 1971 amb les regnes de la companyia, rebatejada com The Trump Organization, i es va mudar a la glamurosa Manhattan a la caça d'una fama que va arribar a força de projectes pomposos, autobombo, veritats a mitges i una relació borrascosa amb la premsa.

El "aprenent" de president justifica aquesta estratègia en les memòries 'The Art of The Deal' ( 'L'art de la negociació'), un 'best-seller' imprescindible per entendre el personatge, presentat en el llibre com un "mestre del tracte" que pensa "en gran".

"Jugo amb les fantasies de la gent", escriu el candidat, que advoca -com es pot comprovar tant en els negocis com en la política- per la "hipèrbole" com "una forma innocent d'exageració i una forma molt efectiva de promoció".

El agosarat empresari va començar, doncs, a cimentar la seva fama amb enlluernadores obres a Manhattan, com la Torre Trump, un luxós gratacel de 58 pisos amb una cascada interior en plena Cinquena Avinguda des del qual, per cert, va llançar la seva campanya presidencial.

El magnat ha aixecat un imperi que inclou hotels, camps de golf i casinos, un negoci aquest últim que ha incorregut en quatre fallides malgrat l' "èxit" del que presumeix.

Segons la revista 'Forbes', l'aspirant republicà posseeix una fortuna de 4.500 milions de dòlars, però Trump insisteix que la xifra puja a 10.000 milions.

El multimilionari també s'ha lucrat en el món de l'espectacle no només amb "L'aprenent", que li va valer una estrella al Passeig de la Fama d'Hollywood, sinó també amb l'aparició en nombroses pel·lícules i la propietat de concursos de bellesa com Miss univers.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema