La policia va arrestar Ceuta tres homes i una dona que integraven una cèl·lula terrorista dedicada a captar, adoctrinar i enviar nens i joves a la zona siriano-iraquiana per convertir-los en futurs combatents de l'Estat Islàmic (EI). Els quatre detinguts, de nacionalitat espanyola, havien desplegat un entramat reclutador i permanent a la ciutat autònoma, i mantenien una comunicació fluïda amb combatents de l'EI a Síria, que els instruïen en la metodologia per a la captació d'adeptes.

La cèl·lula gihadista centrava la seva activitat en candidats cada vegada més joves, fins i tot nens, seguint les directrius de l'Estat Islàmic que estableixen que, davant la necessitat urgent de nous adeptes, el reclutament infantil és la línia estratègica principal per la seva personalitat especialment permeable i per ser «fàcilment convertibles en elements terroristes convençuts».

Els integrants de la cèl·lula desarticulada -en una operació de la Comissaria General d'Informació en col·laboració amb la Brigada Provincial d'Informació de Ceuta- es distribuïen les tasques i adoptaven sofisticades mesures de seguretat, tant físiques com virtuals en l'ús d'Internet, xarxes socials i blocs terroristes privats. A més, havien elaborat una estratègia de reestructuració i reassignació de funcions en el cas que algun d'ells fos detectat amb l'objectiu de mantenir en el temps l'entramat de captació i reclutament terrorista.

La investigació ha determinat que els arrestats estaven relacionats amb una altra cèl·lula desarticulada a Ceuta el passat 23 de febrer amb la detenció de tres terroristes actualment en presó provisional.

Xarxa de captació

Els integrants de les dues cèl·lules havien creat «una xarxa de captació i adoctrinament salafista molt arrelada i activa a la ciutat de Ceuta», segons Interior, amb una comunicació permanent amb combatents de l'Estat Islàmic a Síria dels que rebien instruccions, identificant-se ells mateixos com a referents en la lluita contra l'«infidel». Des de Síria eren assessorats, a més, sobre contactes i rutes de desplaçament per a l'enviament dels nous integrants.