efe/ddg vitòria

n El candidat a la reelecció com a lehendakari pel PNB, Iñigo Urkullu, va proposar avançar en un nou «pacte estatutari» dins de la legalitat davant de la proposta d'EH Bildu de prendre el «camí de la independència» amb una consulta vinculant el 2018. Com fa quatre anys, el Parlament basc va celebrar la primera sessió del ple de designació del lehendakari amb la confrontació dels candidats del PNB i d'EH Bildu.

La diferència és que ahir el candidat Urkullu comptava amb el suport del PSE-EE, partit amb el qual ha signat un acord de govern en coalició, tot i que li va ser insuficient per ser elegit per majoria absoluta, de manera que haurà d'esperar a la votació d'avui. Ahir va comptar amb els 28 vots del seu grup i els 9 dels socialistes, a un de la majoria absoluta. La candidata d'EH Bildu, Maddalen Iriarte, va aconseguir el suport del seu grup (18 parlamentaris), mentre que els 11 diputats de Elkarrekin Podem i els 9 del PP no van donar suport a cap dels dos aspirants.

El candidat a la reelecció va advocar per arribar a un «nou pacte estatutari de futur» amb l'Estat, que sigui aprovat per consens pel Parlament autonòmic i ratificat per la societat basca en un referèndum. Convençut que «cap solució és millor que una acordada», va plantejar que sigui el Parlament basc, en una reactivada Ponència d'Autogovern, el que proposi «amb el màxim consens possible» un «nou pacte estatutari de futur» a l'Estat. Va insistir que «Euskadi és una nació que ha de ser reconeguda».