L'oposició de Podem i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va impedir que el Congrés dels Diputats aprovés una declaració institucional sobre la «greu situació política» a Veneçuela. El text, proposat pel PSOE i avalat pel PP, exigia l'alliberament de «tots els presos polítics», apostava pel diàleg i exhortava les autoritats veneçolanes al «respecte d'un calendari electoral que permeti la celebració de les eleccions transparents previstes a l'ordenament» d'aquell país. En requerir-se la unanimitat dels grups, el text no va poder tirar endavant.

La declaració lamentava l'«important deteriorament de l'Estat de dret a la República de Veneçuela». «Aquest procés va culminar el dimecres 29 de març quan el Tribunal Suprem de Justícia veneçolà assumia les competències de l'Assemblea Nacional, limitant la immunitat als seus diputats i atorgant-se poders extraordinaris en matèria penal, militar, econòmica, social, política i civil», afirmava el text, que destacava que «aquest intent d'abolició de la més bàsica de les regles d'un règim democràtic, el respecte de la llei, que va ser rectificat gràcies a la pressió internacional, va portar al fet que nombrosos països i organismes parlessin de ruptura de l'ordre democràtic a Veneçuela».

Crítiques de la vicepresidenta

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va reclamar una reconciliació «exigent» amb l'Estat de dret a Veneçuela perquè, sense això, no hi haurà democràcia «per molt que alguns s'entestin a justificar allò injustificable», va assenyalar en al·lusió a Podem i ERC. Sáenz de Santamaría va respondre al líder de Ciutadans, Albert Rivera, a la sessió de control, que li va retreure que el Govern tingui una posició «tèbia» i «insuficient» davant la crisi institucional veneçolana i no hagi utilitzat la paraula «autocop» per referir-se al passat.

Rivera va reclamar a l'Executiu que actuï «amb prudència» però alhora amb «fermesa» i que sigui Espanya la que lideri una posició comuna al Consell Europeu davant el moment d'extrema gravetat» que es viu al país caribeny, on fa uns dia el Suprem va anul·lar la funció legislativa de la Cambra veneçolana, encara que després es van revocar alguns aspectes d'aquesta sentència.

La diputada socialista i presidenta de la Comissió Mixta per a la Unió Europea del Congrés, Soraya Rodríguez, va lamentar el veto de Podem i d'ERC, que va impedir que hi hagués «una unanimitat que sí que s'ha trobat a tota la comunitat internacional fent una crida a la calma i al diàleg».