El Govern va aconseguir tirar endavant el reial decret llei de reforma de l'estiba, que va ser convalidat al Congrés amb 174 vots a favor (PP, Cs, PNB, Foro Asturias i UPN), 165 en contra (PSOE, Units Podem, ERC i Compromís) i 8 abstencions del PDeCAT. Així, l'Executiu va aconseguir tirar endavant la reforma de l'estiba, exigida per la Unió Europea (UE), en un segon intent, després que el primer reial decret llei pel qual es liberalitzava el sector fos rebutjat per la mateixa Cambra fa dos mesos.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va mostrar la satisfacció del Govern amb la convalidació del reial decret llei, que «acaba amb l'últim sector monopolístic que quedava a la història» i l'estiba passa a ser un sector productiu liberalitzat, i que permet a Espanya complir com a país i recuperar «un crèdit perdut» a Europa.

El Ministeri de Foment preveu enviar a Brussel·les immediatament la convalidació del reial decret-llei que liberalitza l'estiba perquè s'arxivi «com més aviat millor» el procediment obert a Espanya i les multes pendents.

De la Serna va expressar la seva confiança que el Tribunal de Justícia de la UE paralitzi i desestimi el procediment sancionador obert a Espanya, encara que va dir que «no sabem si això serà suficient per no pagar la primera part de la multa», que supera els 24 milions d'euros.

Els sindicats d'estibadors van manifestar la seva «decepció» amb el resultat de la votació i mantenen les vuit jornades de vaga, previstes a partir de dimecres que ve, tot i que intentaran convocar aviat la patronal a una taula de negociació.

El ministre va demanar als sindicats i als empresaris que s'asseguin a negociar des de dilluns perquè el reial decret que desenvoluparà el reglament recull «moltes qüestions negociades».