10 de juny de 2017
10.06.2017

La caiguda de l'SNP de Sturgeon frena les aspiracions independentistes a Escòcia

L'exministre principal escocès Alex Salmond perd el seu escó al Parlament britànic davant un aspirant conservador

10.06.2017 | 00:37
La caiguda de l´SNP de Sturgeon frena les aspiracions independentistes a Escòcia

La tendència del vot a Escòcia, amb l'ascens dels conservadors a les eleccions generals del Regne Unit, suposa un fre a les aspiracions independentistes d'una província que es va inclinar majoritàriament per seguir a la Unió Europea (UE). La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, esperava a l'inici de la campanya una sòlida victòria a les urnes de la cap del Govern de Londres, Theresa May, encara que no comptava amb que els «tories» aconseguissin en el seu terreny el seu millor resultat en 30 anys , en passar d'un a tretze escons a Westminster.

El Partit Nacionalista Escocès (SNP) de Sturgeon també confiava a repetir els resultats dels comicis de 2015, quan va aconseguir 56 de 59 escons possibles, però en va perdre 21 davant l'empenta dels «tories» i el ressorgir del Partit Laborista, i es troba en la necessitat de reavaluar les seves prioritats.

En aquest context, la líder nacionalista va admetre que la seva petició de celebrar un nou referèndum sobre la independència d'Escòcia ha influït en la pèrdua de popularitat del seu partit i que una part de l'electorat li ha donat l'esquena. Tot i que la secessió ja va ser rebutjada el 2014 per un clar marge de deu punts, Sturgeon havia sol·licitat la convocatòria d'una nova consulta sobre aquesta qüestió, ja que entenia que ara es donaven les condicions necessàries després del «no» d'Escòcia a la sortida del Regne Unit de la UE en el referèndum del 23 de juny.

Sturgeon es va comprometre a «examinar aquests resultats» electorals, escoltar «els votants» i considerar «molt acuradament la millor manera d'avançar a Escòcia». Va demanar a Theresa May que abandoni els seus plans per negociar un Brexit dur amb Brussel·les, en unes converses amb la UE que haurien de començar el dia 19.

Sturgeon va retre homenatge a l'exlíder de l'SNP i exministre principal Alex Salmond i a Angus Robertson, el «número dos» del partit i portaveu de la formació a Westminster, als qui els van prendre els seus seients aspirants conservadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook