El que havia de ser un divertit i refrescant joc d'aigua va acabar banyat en sang. És el que li va passar al petit Bryan, de 10 anys, el passat dijous 20 de juliol, quan va perdre la primera falange d'un dels dits del seu peu esquerre, arrencada de soca-rel per una reixa, tal com explica la seva mare, Jessica, durant una de les activitats del campament d'estiu en què assistia al col·legi Benalua d'Alacant.

Els metges el van atendre al centre i van introduir el dit en gel i el nen va ser traslladat en helicòpter a l'hospital La Fe de València, on va ser intervingut per intentar posar-li el dit de nou, però finalment l'ha perdut.

Bryan i els seus dos germans petits de 8 i 5 anys anaven cada dia de dilluns a divendres des de les 9 fins a les 16 hores a l'escola d'estiu oberta al Col·legi Benalua. És un dels onze centres escolars on la Regidoria d'Acció Social ofereix aquest mes de juliol el Programa d'Atenció de Necessitats a menors i les seves famílies, que inclou el servei de menjador.

Atén 700 menors de famílies amb escassos recursos o necessitats que inclou també un campament urbà a Verge del Remei i atenció en 16 centres municipals socioeducatius.

Segons explica la mare de Bryan, aquest dia «els nenes apuntats a l'escola d'estiu del col·legi Benalua amb l'assistent social estaven fent un joc d'aigua. El meu nen va ficar el dit en una reixeta. Ell estava amb la resta de nens, suposadament havien d'anar amb sandàlies però estaven descalços perquè estaven jugant a un joc d'aigua amb altres nens de l'escola ». Va ser el dijous 20 de juliol al centre que els ha correspost per proximitat, ja que la família viu al barri de Miguel Hernández, antic José Antonio.

«Em va venir a buscar la policia per explicar-me el que havia passat, perquè segons els deien no tenien el meu telèfon. No obstant això, en tramitar els papers amb l'assistent social li vaig donar a tots el telèfon. Quan vaig arribar al lloc estava sent assistit pels metges. Ho tenien tapat, el dit se l'havia arrencat de soca-rel i el tenien en gel. El van traslladar en helicòpter fins a València amb un metge i una ATS però jo no vaig poder anar amb ell», relata aquesta mare de quatre fills, que recorda que «només sé que sagnava. A l'escola van trucar al 112 i van assistir-hi. Ara estic esperant l'informe policial».

A la mare la van haver de portar amb cotxe fins a l'Hospital La Fe on van intervenir al seu nen, sense èxit, ja que el dit finalment l'ha perdut.

«No culpo a ningú que li hagi passat això al nen però havia responsables que estaven amb ell, que haurien de saber si hi havia alguna cosa amb perill a l'escola. No ho veig normal».

Jessica ha consultat amb advocats i no descarta denunciar. «M'han dit que cal veure l'informe policial, els papers que vaig entregar a l'assistència social per parlar amb l'assegurança. etc... El cas és que al final ha perdut el dit, no l'han pogut reinserir i el té amputat». Es tracta del segon dit del peu esquerre, just al costat del dit petit.

Des que li va passar això, Bryan no és el mateix, diu. «Encara no se l'ha vist però coneix la pèrdua. Encara està en xoc i encara no ha plorat. Està estrany, perquè de normal és molt actiu i ara no pot. Dijous tornem a València per fer-li una revisió.

L'àvia va anar a buscar aquest dia als altres dos nens de Jessica al campament d'estiu i no han tornat, després de notificar-ho a l'assistència social perquè «no han tingut unes instal·lacions en condicions.

No culpo a ningú però deixes al teu nen en un lloc per necessitat i no sé si les instal·lacions són les adequades. El problema és que el meu nen s'ha quedat sense dit», va insistir.

La mare explica que el dia que tot va passar va rebre una trucada de l'Ajuntament però no recorda, enmig de la confusió, de quin departament. El president de l'associació de veïns Sol d'Alacant del barri Miguel Hernández, Lisardo Gabarre, ha explicat que l'entitat va demanar una escola d'estiu per al barri per a pares sense recursos «perquè tenim molts xavals però també gent preparada per a això» però no va ser concedida per l'Ajuntament.