03 de agost de 2017
03.08.2017

L'empresa encarregada de comptar els vots a Veneçuela denuncia «manipulació»

La firma que gestiona el sistema assegura que el Govern de Maduro ha inflat la participació en almenys un milió de sufragis. La filla de l'alcalde opositor de Caracas Antonio Ledezma denuncia que han estat suspeses les visites al seu pare a la presó

03.08.2017 | 07:25
Partidaris de Maduro es manifesten a favor de l´Assemblea Constituent a Caracas.

L'empresa encarregada de gestionar el sistema de vot en l'elecció aquest diumenge de l'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela (CNE) va denunciar que les autoritats van manipular les xifres de participació en almenys un milió de vots. Antonio Múgica, conseller delegat de Smartmatic, companyia que va instal·lar unes 24.000 màquines de vot electrònic al país llatinoamericà, va afirmar a Londres que les xifres oficials divulgades dilluns sobreestimen el nombre de ciutadans que van acudir a les urnes.

«Segons el nostre robust sistema, sabem sense cap dubte que la participació en la recent elecció de l'Assemblea Nacional Constituent estava manipulada», va indicar Múgica, que va defensar la necessitat d'encarregar una auditoria per conèixer les dades reals.

Segons el Consell Nacional Electoral de Veneçuela, 8.089.320 persones -el 41,53% del cens- van participar diumenge en una jornada de votació que va estar marcada per les protestes i la mort en disturbis d'almenys deu persones.

«Calculem que la diferència entre la participació real i l'anunciada per les autoritats és d'almenys un milió de vots. És important destacar que això no hauria passat si els auditors de tots els partits polítics haguessin estat presents a les diverses etapes de l'elecció», va explicar Mújica.

El responsable de Smartmatic, firma responsable de la plataforma tecnològica de votació a Veneçuela des de 2004, va explicar que en aquesta ocasió no hi havia representants de l'oposició al centre de recompte per poder assegurar que les dades divulgades eren correctes, el que considera una «vulnerabilitat» del sistema.

La companyia va esgrimir que aquestes garanties s'han respectat a tots els comicis al país fins el 2015, però van ser ignorades en la consulta de diumenge, en què es triaven els 545 membres de l'Assemblea Nacional Constituent amb el mandat d'escriure una nova Constitució i reformar l'Estat veneçolà.

La denúncia pública de Smartmatic va portar el president del Parlament veneçolà, Julio Borges, a anunciar que aquesta Cambra, de majoria opositora, sol·licitarà a la Fiscalia veneçolana una investigació sobre els resultats de diumenge. «No només hi ha hagut frau: És un delicte que comença pel propi cap del poder electoral», va dir Borges al Palau Federal Legislatiu abans d'iniciar la sessió parlamentària.

El responsable de Smartmatic va assegurar per la seva part a Londres que la firma es limita a presentar «dades factuals» i «mai ha tingut llaços amb absolutament cap Govern del món». Els partits de l'oposició veneçolana van rebutjar participar en la votació, que consideren fraudulenta, i han convocat nombrosos actes de desobediència civil contra el Govern del president veneçolà, Nicolás Maduro.


Crida a manifestar-se

En aquest sentit, el chavisme va instar els seus simpatitzants a manifestar-se a Caracas davant la seu del Parlament, lloc on l'oposició també va convocar una mobilització per protestar contra l'Assemblea Constituent.  L'exministra Iris Varela va anunciar que els integrants de l'ANC «a partir d'ara posarem ordre en aquest país» i va avisar els que «estan intentant especular i danyar aquesta victòria, que és del poble» que s'hauran d'enfrontar a la justícia.

Per altra banda, Antonieta Ledezma, filla de l'alcalde opositor de Caracas Antonio Ledezma, va assegurar que han estat suspeses «totes les visites» al seu pare a la presó militar a la que va ser portat dilluns, després de ser tret de casa, on complia arrest domiciliari , per agents d'Intel·ligència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema