L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha presentat avui una iniciativa al Congrés perquè la Fundació Nacional Francisco Franco (FNFF) sigui il·legalitzada per vulnerar els drets humans i difondre el llegat d'un dictador.

El representant de l'ARMH Bonifacio Sánchez, qui ha presentat el text en el Registre del Congrés, ha demanat als grups parlamentaris que donin suport a la iniciativa perquè pugui ser aprovada en les Corts Generals.

La Fundació Nacional Francisco Franco va néixer en 1976, un any després de la mort del dictador, amb la finalitat de difondre la seva memòria i obra.

L'objectiu de l'Associació de Memòria Històrica és "resoldre un problema històric" com és el que no existeixin a Espanya associacions que "es dediquen injuriar a les víctimes del franquisme i a enaltir la figura d'un dictador", ha explicat Sánchez als periodistes en l'exterior del Congrés.

L'actual Llei de Fundacions va ser aprovada el desembre de 2002, durant el Govern de José María Aznar, encara que existia una norma prèvia de 1994.

Segons Sánchez, la iniciativa té caràcter genèric i no va dirigida tan sols contra la FNFF, ja que el que pretén és evitar que existeixin fundacions que promoguin valors contraris als drets humans o enalteixin als qui els han vulnerat, a més de beneficiar-se de donacions que compten amb desgravaments fiscals.

Ha lamentat que mentre a Alemanya o Itàlia seria un "escarn" que un col·lectiu defensés el llegat d'Hitler o Mussolini, "a Espanya no ho és", per la qual cosa urgeix "normalitzar una situació que, sens dubte, és anòmala des de fa molts anys. "El franquisme està aquí. És real i autèntic i treu pit. Ha de ser considerat com a il·legal i perseguit com a tal", ha sostingut.

El representant de l'ARMH ha incidit que la Fundació Francisco Franco fa constantment declaracions en contra de la Llei de Memòria Històrica o de la reclamació de justícia per part de les víctimes i negant els crims de la dictadura".

Encara que no han contactat amb els grups parlamentaris, Sánchez ha confiat que la iniciativa registrada avui pugui prosperar davant la necessitat que hi hagi "mà ferma a l'hora de defensar els drets humans".

Pazo de Meirás

El pas fet per l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica esdevé després que es conègui que la FNFF vol enaltir els valors de Franco durant les visites al Pazo de Meirás, situat en el municipi de la Corunya de Sada.

Bonificio Sánchez ha opinat que la controvèrsia que segueix envoltant a aquest palauet, en el qual acostumen a estiuejar els familiars del dictador, és "la punta de llança del problema que ve molt de darrere".

La Fundació Franco va assumir fa un parell de mesos la gestió d'aquestes visites per encàrrec de Carmen Franco, l'única filla del dictador.

El palauet i els terrenys adjacents van ser comprats en 1939 als hereus d'Emilia Pardo Bazán i obsequiats com a "regal del poble" al dictador, originari de la veïna localitat de Ferrol.

La Xunta de Galícia va declarar el 2008 la propietat com bé d'interès cultural, la qual cosa obliga a la família de Franco a organitzar visites quatre dies al mes.

Esquerra Unida i En Marea han anunciat que registraran la setmana vinent una proposta perquè s'expropïi el Pazo de Meirás i es compleixi la Llei de Patrimoni Històric.

En paral·lel, la Diputació de la Corunya i els Ajuntaments de la Corunya i Sada, entre altres institucions, han acordat crear la Junta Pro Devolució del Pazo de Meirás, oposada a la Junta Pro-Pazo del Cabdill, creada en 1937.

A aquestes mesures en defensa de les víctimes del franquisme s'ha unit aquesta setmana la del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica (GRMH), que ha sol·licitat al Govern que repatrii a Espanya les restes del cantant malagueny Miguel de Molina (1908-1993) des de Buenos Aires davant la possibilitat que el nínxol en el qual reposen sigui desocupat.