L'acord de Govern de centredreta anunciat pel primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, gairebé set mesos després dels comicis, tindrà el suport de 76 diputats en un Parlament de 150, el que posarà a prova la seva habilitat per conciliar les idees de els quatre partits que l'han secundat. Les negociacions han estat les més llargues des de la Segona Guerra Mundial, a causa de la fragmentació de la Cambra Baixa i al fet que tots els partits importants van descartar un acord amb l'euroescèptic PVV, que va ser el segon més votat en les eleccions del 15 de març.

Rutte es recolzarà en els 76 diputats que sumen el seu grup polític -el liberal conservador VDD (33 escons) -, els democristians de la CDA (19), el liberal progressista D66 (19) i els calvinistes de la Unió Cristiana (5). La durada de la negociació, que ahir complia 208 dies, contrasta amb la de l'anterior legislatura, quan els socialdemòcrates del PvdA van necessitar només 54 per pactar amb el VVD.

Després dels comicis de març, VVD, CDA i D66 van intentar arribar a un acord amb l'Esquerra Verda, però aquestes converses van fracassar a causa de les diferències amb els ecologistes pel que fa a les polítiques d'immigració.

L'única opció que va quedar llavors va ser que els tres partits negociessin amb Unió Cristiana, quelcom al que el D66 s'havia negat, però el seu líder, Alexander Pechtold, va accedir a finals de juny a «donar una oportunitat justa» a aquesta opció. La seva negativa inicial era una conseqüència de les diferències existents entre les dues formacions en temes relacionats amb l'ètica mèdica i la possible extensió de la llei d'eutanàsia.