La cancellera alemanya, Angela Merkel, va fer un altre pas cap a un nou pacte estable de govern amb el Partit Socialdemòcrata (SPD), que comença a cedir en el seu rebuig frontal a reeditar la gran coalició que ha dirigit Alemanya durant els últims quatre anys. «Estem disposats a iniciar converses amb l'SPD amb la mateixa voluntat d'arribar a un acord amb que portem les negociacions amb el Partit Liberal (FDP) i Els Verds», va explicar Merkel després d'una reunió de la cúpula del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), que creu que les negociacions formals no començaran abans de gener, ja que l'SPD necessitarà temps per canviar la seva posició.

Les converses amb l'FDP i Els Verds van fracassar fa una setmana, després que els liberals decidissin abandonar-les, i Merkel necessita un nou acord amb l'SPD per tenir majoria parlamentària. «La gent espera que es resolguin els seus problemes i per a això és fonamental un govern estable», va destacar Merkel, que va recordar també que la UE i el món esperen així mateix que hi hagi un executiu operatiu a Alemanya.

La cúpula de la CDU s'ha pronunciat en contra de formar un govern de minoria, per considerar que aquesta fórmula no li donaria prou estabilitat a Alemanya. Per la seva banda, l'SPD havia rebutjat la possibilitat de reeditar la gran coalició, però ha començat a obrir-se després que el president alemany, Frank Walter Steinmeier, instés els partits a dialogar entre ells per buscar una sortida i evitar repetir les eleccions.

Incòmode en defensar en públic aquest canvi de posició, el líder socialdemòcrata, Martin Schulz, va ratificar la seva disposició al diàleg sense prejutjar quins poden ser els resultats, encara que en les xarxes socials semblava descartar una gran coalició: «Pot ser que estiguem davant d'una constel·lació que no s'ha donat encara», va escriure.