La banda terrorista ETA ha donat per conclosa el seu "cicle històric i la seva funció", encara que ha anunciat que els seus ex-militants "seguiran en la seva lluita per Euskal Herria unificada i independent". A més, afirma que, d'aquesta manera, "tanca un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els estats, el caracteritzat per la utilització de la violència política".

{C}

En el comunicat, que s'ha donat a conèixer a la seu de la fundació de diàleg humanitari Henry Dunant, a Ginebra, on es troben agents internacionals que han visionat el vídeo de dissolució d'ETA, en el qual l'històric dirigent de la banda, José Antonio Urrutikoetxea, 'Josu Ternera', apareix a cara descoberta llegint un comunicat de tres minuts.

"ETA ha desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures. ETA dóna per conclosa tota la seva activitat política. No serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li a altres actors. Els exmilitants d'ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patriarcal en altres àmbits, cadascú on ho consideri més oportú ", afegeix.

En aquest sentit, assegura que "desitja tancar un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els estats, el caracteritzat per la utilització de la violència política". Segons apunta, ha pres "aquesta decisió històrica, perquè el procés en favor de la llibertat i la pau continuï per un altre camí". "És la seqüència lògica després de la decisió adoptada en 2011 d'abandonar definitivament la lluita armada", afegeix.

Declaració final d'ETA al Poble Basc

ETA, organització socialista revolucionària basca d'alliberament nacional, vol informar al Poble Basc del final de la seva trajectòria, després que la seva militància hagi ratificat la proposta de donar per conclosos el cicle històric i la funció de l'Organització. Com a conseqüència d'aquesta decisió:

ETA ha desmantellat totalment el conjunt de les seves estructures.

ETA dóna per conclosa tota la seva activitat política. No serà més un agent que manifesti posicions polítiques, promogui iniciatives o interpel·li a altres actors.

Els i les exmilitants d'ETA continuaran amb la lluita per una Euskal Herria reunificada, independent, socialista, euskaldun i no patrialcal en altres àmbits, cadascú on ho consideri més oportú, amb la responsabilitat i honestedat de sempre.

ETA va néixer quan Euskal Herria agonitzava, ofegada per les urpes del franquisme i assimilada per l'Estat jacobí, i ara, 60 anys després, hi ha un poble viu que vol ser amo del seu futur, gràcies al treball realitzat en diferents àmbits i la lluita de diferents generacions.

ETA vol tancar un cicle en el conflicte que enfronta Euskal Herria amb els estats, el caracteritzat per la utilització de la violència política. Malgrat això, els estats s'obstinen a perpetuar aquest cicle, conscients de la seva debilitat en la confrontació estrictament política i temorosos de la situació que provocaria una resolució integral del conflicte. Per contra, ETA no té cap por a aquest escenari democràtic, i per això ha pres aquesta decisió històrica, perquè el procés en favor de la llibertat i la pau continuï per un altre camí. És la seqüència lògica després de la decisió adoptada en 2011 d'abandonar definitivament la lluita armada.

D'ara endavant, el principal repte serà construir un procés com a poble que tingui com a eixos l'acumulació de forces, l'activació popular i els acords entre diferents, tant per abordar les conseqüències del conflicte com per abordar la seva arrel política i històrica. Materialitzar el dret a decidir per aconseguir el reconeixement nacional serà clau.

L'independentisme d'esquerres treballarà perquè això condueixi a la constitució de l'Estat Basc.

Aquesta última decisió la vam adoptar per afavorir una nova fase històrica. ETA va sorgir d'aquest poble i ara es dissol en ell.

GORA EUSKAL HERRIA Askatuta! GORA EUSKAL HERRIA Sozialista! JO TA KE independentzia ETA sozialismoa LORTU ART! "

A Euskal Herria, a 3 de maig de 2018