El gegant aeronàutic europeu Airbus va amenaçar de reconsiderar la seva futura presència al Regne Unit si el país abandona el mercat únic i l'espai duaner de la Unió Europea (UE) l'any que ve sense una transició acordada. «Aquest escenari obligaria Airbus a reconsiderar les seves inversions al Regne Unit i la seva empremta a llarg termini al país, afectant seriosament els esforços del Regne Unit per mantenir una indústria aeroespacial competitiva i innovadora mitjançant el desenvolupament de llocs de treball i competències d'alt valor», va assenyalar l'empresa en una avaluació de riscos sobre el Brexit publicada a la seva pàgina web.

El grup va considerar que l'actual període de transició previst, que finalitza el desembre de 2020, «és massa curt» per a la UE i el Regne Unit per posar en marxa els canvis necessaris en la seva àmplia cadena de subministrament. Això portaria l'empresa a haver d'examinar amb atenció «tota nova inversió al Regne Unit» i a abstenir-se d'ampliar la seva base de subministradors i socis en aquest país.

El cap d'operacions d'Airbus, Tom Williams, va instar a accelerar les mesures perquè «en qualsevol escenari», el Brexit té «greus conseqüències negatives per a la indústria aeroespacial del Regne Unit i Airbus en particular».

«Necessitem detalls»

«Necessitem detalls immediats sobre els passos pragmàtics que s'han de fer per operar de manera competitiva», va assegurar la companyia, tot afegint que els impactes de les seves operacions al Regne Unit «podrien ser significatius», amenaçant directament el futur d'Airbus al Regne Unit. Airbus dóna feina a 15.000 treballadors al Regne Unit a més de 25 seus i genera 117.400 llocs de treball indirectes.