Una dona de 80 anys va morir a la cuina de casa seva, a Riberes, Astúries, després d'ennuegar-se mentre menjava pernil. Era natural d'aquesta localitat i va ser trobada morta per familiars, segons ha pogut saber aquest diari. L'autòpsia ha confirmat que la causa de la defunció va ser la ingesta d'aquest aliment.

La mort ha produït una gran commoció a Riberes, on la dona era molt coneguda, igual que la resta de la família. Segons el testimoni de veïns de la localitat, es trobava sola quan es va produir l'ennuegament que va acabar amb la seva vida. Aquesta causa de mort és bastant habitual, tenint en compte que més de mil persones moren a Espanya cada any a l'ingerir aliments.

A més, el pernil serrà és un dels productes que més ofegaments provoca en nens i en adults. De fet, els experts aconsellen menjar-lo sense greix i en trossos petits per evitar ennuegaments indesitjats. Segons el servei d'atenció mèdica urgent, a més del pernil serrà, també els calamars fregits i el raïm provoquen problemes habituals.

Davant aquest tipus de situacions, quan es percebi que una persona té les vies respiratòries obstruïdes el primer que els especialistes recomanen és provocar tos. En el cas de no aconseguir alliberar les vies d'aquesta manera, cal optar per donar uns petits cops a l'esquena mentre la persona està inclinada.

Si la qüestió va a més, és a dir, si l'ennuegament és greu, els especialistes recomanen aplicar l'anomenada "maniobra de Heimlich", que consisteix a envoltar a la persona amb els dos braços i pressionar sobre l'abdomen cap a l'estómac, una mica per sobre del melic, amb una mà ben tancada i l'altra recobrint la primera.