Steve Bannon va ajudar a canviar l'ordre polític als Estats Units abans de barallar-se amb el president, Donald Trump. Ara busca ressuscitar les seves antigues glòries a Europa. Bannon està planejant una gira per mitja dotzena de països europeus per galvanitzar els líders i partits populistes en una aliança flexible i ajudar a guanyar més suport per a les seves polítiques al Parlament Europeu, va dir l'exestratega de Trump en una entrevista. El grup amb seu a Brussel·les, anomenat The Movement i fundat pel polític belga Mischael Modrikamen, planeja ressaltar la importància de la sobirania nacional, fronteres més fortes, més grans límits a la migració i lluita contra l'anomenat islam radical, tot com un mitjà per impulsar els partits ultranacionalistes a les eleccions europees de maig de 2019.

L'empenta per unir les forces populistes fa créixer les preocupacions entre alguns líders de la Unió Europea, com el president francès, Emmanuel Macron, davant l'imminent xoc de valors sobre la direcció futura del bloc comunitari. Els líders de la UE reunits fa uns dies a la ciutat austríaca de Salzburg van debatre dues de les amenaces per a l'existència de la UE, la crisi migratòria i el Brexit, que serveixen com a crits de concentració per als nacionalistes. «Els partits individuals a tot Europa s'han despertat», va dir Bannon en una entrevista fa dues setmanes a la seva casa de Washington, i va afegir que vol suficients candidats d'idees afins per guanyar escons al Parlament Europeu per actuar com un bloc. «Europa veurà una intensitat i un enfocament entre els votants i els mitjans de comunicació tan important que el que està succeint serà bàsicament una elecció presidencial a tot el continent».

Les forces polítiques s'estan alineant abans d'un xoc sobre principis fonamentals que la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha advertit que amenaça la futura cohesió de la UE. El pla del Regne Unit d'abandonar el bloc al març, l'agressió russa, el retrocés democràtic a Europa de l'Est i l'agenda de Trump «Amèrica Primer» estan afectant la base del projecte europeu. Fins ara, la Lliga antiimmigrant de Matteo Salvini i els Germans de l'extrema dreta d'Itàlia són els únics dos grups que s'han alineat oficialment amb The Movement, que oferirà partits d'idees afins, enquestes, anàlisi de dades i missatges i els anomenats serveis de sala de guerra.

El grup no participarà en la selecció de candidats o en la imposició de plataformes. Modrikamen veu moviments recents de Macron i els seus aliats al Parlament que han ajudat els populistes europeus. La votació per censurar el primer ministre hongarès Viktor Orban «va fer d'ell un líder icònic», va dir Modrikamen. Pel que fa a la promesa de Macron de liderar els partits proglobalistes contra els nacionalistes, va dir, «és perfecte per a nosaltres».

El suport que Bannon i Modrikamen estan oferint augmenta la probabilitat d'un enfrontament electoral al maig entre els grups populistes que s'han afermat en els estats membres -incloent Alemanya, Àustria, Hongria, Polònia, França i Suècia i els partidaris de l' establishment liberal, com Macron, el belga Charles Michel, Mark Rutte dels Països Baixos i el luxemburguès Xavier Bettel. Els quatre líders del Benelux van discutir una estratègia europea a principis de setembre per combatre l'augment del populisme, explorant la possibilitat d'unir forces amb diversos partits europeus abans de les eleccions. «Compartim el desig de tenir una Europa més unida i sobirana», va dir Macron. Després de la reunió va assenyalar amb el dit els nacionalistes per intentant destruir la UE.

Convenció al novembre

Bannon i Modrikamen estan buscant celebrar una convenció de fundació a Brussel·les a finals de novembre, amb un pla final per tenir aliats als 27 països de la UE. Dubten que els partits ultranacionalistes obtinguin la majoria dels escons al Parlament de la UE, però els agradaria com a mínim un terç dels escons per poder «manar per negació», segons Bannon, cosa que els permet desbaratar les polítiques d'integració. Partits europeus tot just estan començant a escoltar el missatge de Bannon. A més de la Lliga de Salvini, el Front Nacional de Marine Le Pen ha tingut contacte regular amb Bannon durant «diversos mesos», segons Nicolas Bay, secretari general del partit i membre del Parlament Europeu. «Veiem amb interès i bona voluntat les iniciatives que busquen desplegar-se per ajudar les activitats de les forces nacionals a Europa», va dir Bay en un missatge de text.

El Partit de la Llibertat d'Àustria està fent un gran esforç per aconseguir-ho. Ara al govern de coalició, el grup busca expandir-se i desenvolupar-se, però «no sota el lideratge d'algú d'un altre continent», va dir el secretari general Harald Vilimsky a la televisió pública austríaca.

Oberts a cooperació

De totes maneres, va dir que la festa estava oberta a la cooperació amb els mitjans de Bannon o projectes de think tank. Encara és aviat, segons Modrikamen, que va afegir que la propera campanya vol dir que «per primera vegada hi haurà un debat real», una veritable línia divisòria, en una elecció europea. Ell i Bannon es van unir al juny. També ha estat ocupat preparant-se per a les eleccions municipals a Brussel·les el 14 d'octubre, on la seva dona és candidata. Si bé l'objectiu final és comptar amb un personal fix de 10 a 15 persones per a The Movement, cap ha estat contractat fins al moment i utilitzen els sis empleats del seu partit. «Volem portar la batalla al cor de la UE», va dir Modrikamen en una entrevista a casa seva en un barri residencial de Brussel·les que també serveix com a seu del seu partit. «Volem ser la veu de les persones del carrer que se senten traïdes per les elits», va afegir.