El president del Govern, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, van tancar un principi d'acord per als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2019, després de la reunió que van mantenir al Palau de La Moncloa. El document pactat entre Units Podem i PSOE està sent revisat pels equips de tots dos partits que han participat en les reunions prèvies a l'acord.

Fonts d'Hisenda van destacar a que l'acord no està tancat del tot encara que està «molt ultimat». En qualsevol cas, s'espera que el contingut del mateix sigui anunciat alvui.

La reunió a La Moncloa, de la qual no van informar prèviament als mitjans de comunicació, es va produir després de tres dies d'intensos contactes entre el Govern i Podem per salvar els esculls que impedien l'acord. De fet, ahir la comunicació va ser contínua entre la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d'Organització del partit morat, Pablo Echenique, amb reunió inclosa.

Ahir també es van reunir els vicepresidents del Govern i de la Generalitat, Carmen Calvo i Pere Aragonès, a Barcelona abans d'acudir a l'entrega dels Premis Pimes de la patronal Pimec. «Hem estat parlant de les possibilitats molt bones per a Catalunya que s'obririen en el cas que poguéssim tenir uns Pressupostos», va dir Calvo. «Catalunya podria gestionar d'una manera més àmplia els seus pressupostos. Estem parlant d'una quantitat important, de 2.200 milions», va assegurar la vicepresidenta.

L'Executiu i la formació liderada per Iglesias porten des del mes d'agost negociant els comptes públics i les dues parts preveien tenir a punt l'acord global aquesta setmana, abans d'enviar a la Comissió Europea, com a molt tard el 15 d'octubre, les línies generals del pla pressupostari.

No obstant això, les negociacions es van estancar el cap de setmana, després que el Govern remetés a Podem una proposta per escrit que va resultar «decebedora» per al partit morat, en no plasmar els compromisos verbals que, segons Podem, havia manifestat l'Executiu.

El partit liderat per Iglesias va anunciar dilluns que en aquell moment eren al «no», perquè faltaven algunes de les mesures que consideren prioritàries i fonamentals, com les destinades a punxar la bombolla del lloguer, la pujada del salari mínim a 1.000 euros el 2019, la recuperació del subsidi per desocupació a partir dels 52 anys i la provisió de fons per pagar les ajudes de dependència als beneficiaris que no les cobren.