Els dos principals partits de l'oposició, PP i Ciutadans, van criticar ahir durament la visita de Pablo Iglesias a la presó de Lledoners per entrevistar-se amb Oriol Junqueras (ERC). El president del PP, Pablo Casado, va demanar explicacions al president del Govern, Pedro Sánchez, sobre els possibles «acords» que hagin pogut contraure el líder de Podem i el dirigent d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, i va qualificar d'«inassumible» que» a Espanya mani un pres».

Així mateix, la portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, va lamentar ahir que «el futur d'Espanya es pactés en una presó» en al·lusió a la visita d'Iglesias a Junqueras. «Aquesta setmana -va dir la portaveu popular- Pablo Iglesias, el vicepresident econòmic de Pedro Sánchez», va acudir a una presó «per canviar el suport als Pressupostos per presos».

Per això, va declarar que l'Executiu del PSOE és «el Govern de la vergonya, de la deslleialtat a tots els espanyols», ja que «està disposat a vendre els nostres drets, la nostra llibertat als nacionalistes, només per mantenir-se uns mesos més en el poder». «Pactar amb aquells que odien Espanya i volen trencar Espanya», va afegir, és «d'una irresponsabilitat impròpia d'un partit que ha format part dels ideals europeistes». En relació a Catalunya, va comentar que «amb l'article 155 es va recuperar certa normalitat», després de mesos «d'autèntica bogeria», encara que va retreure l'actitud de Ciutadans, perquè «mai més una victòria històrica ha servit per a tan poc».

Mentrestant, la diputada de Ciutadans (Cs) Sonia Serra va advertir que Podem i els independentistes «estan units per fer xantatge al Govern espanyol». Serra veu «humiliant i indecent intentar aconseguir indults i privilegis a canvi d'uns Pressupostos, i el responsable és el president del Govern».

Va interpretar, en aquest sentit, que «els populistes i els nacionalistes estan units per fer xantatge al Govern espanyol» i, sobre l'entrevista que ahir van mantenir a la presó de Lledoners el líder d'Podem, Pablo Iglesias, i el d'ERC , Oriol Junqueras, va apuntar que «el vis-a-vis va anar molt bé per a Iglesias, però no per a la majoria dels espanyols».

Segons aquesta mateixa diputada, «és una vergonya» que «es negociïn els pressupostos a la presó» i «que deixin els nostres diners en mans dels que van robar per fer un referèndum il·legal» i pretenen «trencar Espanya». Al seu parer, «Sánchez és capaç de tot per al poder», i li va demanar «que decideixi si convoca eleccions o segueix donant ales al separatisme».

Les demandes independentistes

Mentrestant, els partits independentistes insten Pedro Sánchez a moure fitxa després de la reunió entre Iglésias i Junqueras. La ministra de Presidència i portaveu del Govern (JxCat) va afirmar que «no ens correspon a nosaltres fer demandes tot el dia». També va indicar, en referència a la visita a la presó, que que «els agradaria que no només succeeixi quan es necessita un vot a favor». Per la seva banda, Sergi Sabrià, president del grup d'ERC al Parlament, va advertir que el seu partit «no es vendrà per diners ni canviarà partides pressupostàries per drets civils i llibertats», i va instar el PSOE a fer moviments en matèria de presos i autodeterminació. «Algú s'ha de moure, i no és Iglésias», sinó «el Govern del PSOE», va dir.

Finalment, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar als independentistes que desvinculin la negociació dels pressupostos de les seves reivindicacions sobre els polítics presos, per no «confondre l'opinió pública» sobre una decisió que competeix els jutges.

Mentrestant, la portaveu d'En Comú-Podem al Congrés, Lucía Martín, en una entrevista a Rac1 no va descartar una possible reunió entre el líder del seu partit i l'expresident català Carles Puigdemont, si així ho proposa el PDeCAT: «Parlarem amb qui faci falta. En principi no crec que hi hagi un problema gravíssim perquè això passi».